Za postavljanje sunčanih elektrana dodijeljeno 205 tisuća eura

Autor: B. O. Objavljeno: 11.07.2023. 🕜 08:30 Lokacija: Koprivnica
  • Fotonaponski i solarni toplinski sustavi na krovu obiteljske kuće (izvornik: loraks / Shutterstock, 2011.)

• Sunčeva energija, fotonaponski sustavi, sunčane elektrane, solarni toplinski sustavi
    Izvor: loraks / Shutterstock

Koprivničko-križevačka županija je povećala sufinanciranje postavljanja sunčanih elektrana za proizvodnju električne energije za vlastite te broj korisnika

U Koprivnici su početkom tjedna potpisani ugovori s korisnicima sredstava koja su dodijeljena putem Javnog natječaja za sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora za proizvodnju električne energije u kućanstvima, za vlastitu potrošnju, na području Koprivničko-križevačke županije u 2023. godini.

S obzirom na veliki interes građana, županija je u ovoj godini povećala sredstva s 90 tisuća na 205 tisuća eura, kao i broj korisnika – 78 u odnosu na prošlogodišnjih 34. 

Svrha natječaja je postavljanje sunčanih elektrana za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe, u mrežnom radu, na postojeće obiteljske kuće koje su energetskog razreda minimalno D ili boljeg. 

"Sufinanciranje je bilo moguće u vrijednosti 50 posto projekta, a prosječni iznos subvencije po korisniku je oko 2 660 eura", objavljeno je na stranicama Koprivničko-križevačke županije.

 

Manji troškovi, veća neovisnost

"Vi ste pioniri u ovom procesu čiju ste važnost prepoznali, a moramo istaknuti kako je i naša županija prva i zasad jedina u državi koja subvencionira ugradnju fotonaponskih modula na obiteljske kuće. To zasad čine samo Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Grad Križevci i mi. Smatramo kako je to izuzetno korisno u vremenu u kojemu živimo jer su energetski resursi neophodni za funkcioniranje društva, a ovakav model ugradnje fotonaponskih modula put je prema energetskoj neovisnosti. Početkom godine planirali smo određen iznos za ovaj natječaj, no vaš je interes bio značajno veći te smo u rebalansu osigurali dovoljno sredstava za sve vaše zahtjeve, a to ćemo činiti i nadalje", istaknuo je župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren

On je dodao kako je Koprivničko-križevačka zapravo županija energije, s obzirom na to da se u njoj proizvodi plin, bogata je geotermalnom energijom te je u pripremi ogroman projekt gradnje sunčanih elektrana u općini Rasinja.

Korisnik Zdravko Puž je pak zahvalio županiji što je omogućila građanima da krenu u gradnju fotonaponskih elektrana na svojim kućama jer tako smanjuju troškove i postaju energetski neovisniji te istovremeno pridonose korištenju obnovljivih izvora. 

TAGOVI