Nema vodika bez čiste vode

Autor: B.L. Objavljeno: 11.07.2023. 🕜 15:55 Lokacija: Stuttgart (Njemačka)
  • Punionica vodika za vozila (izvornik: Shutterstock, veljača 2021.)

• vodik, punionice vodika, vozila na vodik
    Izvor: Shutterstock
  • Voda (izvornik: kuzmaphoto / Shutterstock, 2007.)

• voda, pitka voda
    Izvor: kuzmaphoto / Shutterstock

Novo Boschovo poslovno područje je razvoj sustava za obradu vode za elektrolizu

"Klimatski neutralan svijet neće funkcionirati bez zelenog vodika," izjavio je dr. Stefan Hartung, predsjednik uprave tvrtke Bosch koja je time najavila širenje poslovanja na tehnologiju obrade vode koja je osnovna sirovina za proizvodnju vodika elektrolizom. Naime, osim sustava u kojima se upotrebljava uobičajeni način obrade vode reverznom osmozom, Bosch planira ponuditi i nova rješenja, posebno osmišljena za udaljena područja i lokacije na moru. "Za proizvodnju zelenog vodika prije svega je potrebna iznimno čista voda. S našim se sustavima posebne namjene obrada vode može provoditi bilo gdje, čak i u najudaljenijim područjima na svijetu, na ekonomičan i ekološki prihvatljiv način," napominje čelnik Boscha. Sustavi koje je osmislio Boschev odjel Proizvodnih rješenja nisu samo robusni i zahtijevaju malo održavanja, već i uklanjaju potrebu za kemikalijama pri obradi vode u usporedbi s rješenjima koja su uobičajeno dostupna na tržištu. Takvim ulaskom na novo područje poslovanja Bosch zaokružuje priču i upotpunjuje svoj program proizvoda i usluga.

Obrada vode predstavlja prvu i temeljnu kariku lanca vrijednosti vodika. Bosch je stoga razvio tehnologiju obrade vode za elektrolizu na lokacijama u Renningenu, Stuttgart-Feuerbachu u Njemačkoj i Češkim Budějovicama u Češkoj, a tijekom godine će se dodati vanjski pilot-projekti. Puštanje sustava na tržište planirano je za 2024., a tvrtka će uskoro predstaviti novu tehnologiju na skupu 'Bosch Tech Day'.

 

Sustavi posebne namjene za obradu vode za najzahtjevnije uvjete

Elektrolizatorima je za proizvodnju vodika potrebna iznimno čista voda. "Nečistoće u vodi mogu vrlo brzo onesposobiti elektrolizatore," upozorava dr. Wolfgang Schleifenbaum, voditelj poslovne jedinice za vodik Boscheva odjela Proizvodnih rješenja. Vodik će se u budućnosti proizvoditi u područjima s jakim vjetrovima ili s obiljem Sunčeve svjetlosti, npr. u Africi, Južnoj Americi ili sjevernoj Europi. Lokacije na moru ili u pustinji predstavljaju posebne izazove zbog značajnih udaljenosti od tehničkih objekata i vode s visokim razinama soli ili minerala, što otežava obradu vode. Stoga je potražnja za posebnom opremom vrlo velika, a Bosch očekuje da će od 2035. godine širom svijeta biti potrebno oko 500 sustava posebne namjene za obradu vode godišnje.

Sustavi koje nudi Bosch toplinskim i elektrokemijskim postupcima uklanjaju minerale iz vode kako bi se dobila iznimno čista voda. Zahvaljujući postupku obrade bez sredstva za filtriranje rukovatelji mogu u potpunosti prestati upotrebljavati kemikalije. "Zeleni je vodik održiv samo ako njegova proizvodnja usputno ne oštećuje okoliš, npr. ispuštanjem kemikalija u naše već visokoonečišćene vode," ističe dr. Schleifenbaum. Uz to, za prediktivno održavanje opreme, čak i s velike udaljenosti, Bosch nudi softverska rješenja kojima se osigurava robustan rad u teškim uvjetima u okruženju.

 

Industrijski sustavi za obradu vode u razvijenim područjima

Svjetska potražnja za iznimno čistom vodom za projekte s vodikom već je sada golema. Kako se svijet trudi ostvariti ciljeve Pariškog klimatskog sporazuma, Bosch procjenjuje da će od 2050. godine potražnja za vodom za elektrolizu iznositi oko 4 km3 godišnje, što je više od volumena jezera Starnberg u Njemačkoj. Pri tome i Njemačka ima ambiciozne planove jer je Savezna vlada do 2030. postavila cilj ugradnje elektrolizatora za proizvodnju vodika ukupne snage 10 GW, dok Europska unija do iste godine namjerava izgraditi postrojenja za elektrolizu ukupne snage 40 GW, odnosno planira proizvodnju do 10 milijuna t obnovljivog vodika. "Vodik će u budućnosti imati ključnu ulogu u energetskoj opskrbi. Industrije širom svijeta moraju koristiti vodik ako žele postati klimatski neutralne. Tvrtka Bosch pruža tehnologiju za obradu vode koja ispunjava različite zahtjeve u pogledu veličine, učinka i lokacije elektrolizatora," napominje dr. Schleifenbaum. Kada se radi o obradi vode u razvijenim područjima, Bosch planira proširiti program industrijskim sustavima u kojima se koriste postupci reverzne osmoze i ionski izmjenjivači, kako bi se od vode iz slavine dobila iznimno čista voda koja je potrebna za elektrolizatore. Tom kombinacijom industrijske i opreme posebne namjene Bosch ispunjava zahtjeve projekata elektrolize širom svijeta.

 

Obrada vode 'Tehnologijom za život'

Rješenja koja nudi Bosch pomažu održati dragocjene zalihe pitke vode. Uz to, posebno su učinkovita jer smanjuju količinu sirove vode potrebne za elektrolizu za 1/3 u usporedbi s uobičajenim rješenjima na tržištu. Osim za proizvodnju vode za elektrolizu, sustavi posebne namjene mogu se prilagoditi i za proizvodnju pitke vode. "Svojim sustavima za obradu vode slijedimo smjernice tvrtke Bosch i pružamo 'Tehnologiju za život'. U područjima u kojima je količina pitke vode ograničena možemo svojom tehnologijom pomoći poboljšati opskrbu," naglašava dr. Schleifenbaum.

 

TAGOVI