Woodburn Capital Partners u Brdovcu će graditi sunčanu elektranu snage 10 MW

Autor: N. D. Objavljeno: 11.07.2023. 🕜 13:33 Lokacija: Brdovec
  • Alen Prelec, načelnik Brdovca i Mirko Medenica, voditelj razvoja tvrtke Woodburn Capital Partners za Srednju i Istočnu Europu na početku gradnje sunčane elektrane u Brdovcu (izvornik: Woodburn Capital Partners, srpanj 2023.)

• Woodburn Capital Partners, Brdovec, sunčane elektrane
    Izvor: Woodburn Capital Partners

Općina Brdovec imat će koristi od višegodišnjeg najma elektrane koja će osiguravati struju za 2.500 kućanstava

Svečanim polaganjem kamena temeljca  na području blizu industrijske zone u Brdovcu obilježio se početak radova na budućoj sunčanoj elektrani snage 10 MW. Češka tvrtka Woodburn Capital Partners u taj poduhvat uložit će devet milijuna eura, na zemljištu površine 120.000 četvornih metara koje je tvrtka dugoročno zakupila od općine Brdovec. Na tom zemljištu trenutno je kukuruzište, a WCP će krenuti prema građevinskoj dozvoli. Mirko Medenica, voditelj razvoja za Srednju i JI Europu pojasnio je da će proizvodnja iz buduće elektrane pokriti potrebe 2.500 domaćinstava. Investicija bi se mogla isplatiti za sedam do devet godina.

U realizaciji je i elektrana kapaciteta od 3 MW u Stankovcima u Zadarskoj županiji, u suradnji s jednim hotelskim lancm. Nakon izgradnje, tvrtka će i upravljati njihovim poslovanjem. Menadžment tvrtke aktivno radi na sklapanju dugoročnih ugovora o otkupu električne energije (PPA)  s velikim korporacijama u regiji za oba projekta. Konkretno, vode se razgovori s korisnicima unutar brdovečke poslovne zone, vodećom hotelskom tvrtkom koja upravlja mrežom hotela, i blue-chip trgovcem energije, među ostalima. 

Medenica kaže da WCP razvija više od 500 MW projekata sunčevih elektrana i vjetroelektrana, a projekte imaju i o obližnjoj Hercegovini. 

 
Uloženih 75 mil. eura

 

Načelnik Općine Brdovec Alen Prelec pozdravio je izgradnju elektrane na obnovljive izvore energije i istaknuo sljedeće: „Budući da naša poslovna zona privlači sve više velikih korporativnih i industrijskih partnera poput Plive i Pfizera, sve su veća očekivanja prema kojima bi dostupna infrastruktura trebala uključivati i obnovljive izvore energije.“ Brdovec će od najma zemljišta godišnje imati 105.000 eura prihoda, a cijena je postignuta na natječaju, na obostrano zadovoljstvo. 

Tvrtka Woodburn već je realizirala pet sličnih projekata, a do danas je uložila više od 75 milijuna eura u projekte na biomasu i sunčevu energiju. Cilj joj je postati vodeći developer i operator u području obnovljive energije, i to u regijama središnje i istočne Europe te južne Europe, a trenutno razmatra i poslovne prilike u susjednoj Bosni i Hercegovini. Plan je razviti pure-play platformu za električnu energiju iz obnovljivih izvora posvećenu globalnoj energetskoj tranziciji u regiji. Osim toga, tvrtka želi ulagati u nove projekte i nastavlja procjenjivati projekte s vjetrenim i sunčanim postrojenjima te postrojenjima za skladištenje energije.

 

TAGOVI