Brodogradilište Viktor Lenac ugrađuje dizalice topline na morsku vodu

Autor: N. D. Objavljeno: 13.07.2023. 🕜 13:59 Lokacija: Rijeka
  • Brodogradilište Viktor Lenac
    Izvor:

Energetske uštede kroz ekološki projekt koji su sufinancirale i vlade nekoliko država

U Brodogradilištu “Viktor Lenac” je održana panel diskusija na temu obnovljivih izvora energije i ugljične neutralnosti u poduzećima vezanim uz obalni pojas s naglaskom na brodogradnju i turizam odnosno hotelskih tvrtki.

Na panelu su predstavljeni primjeri dobre prakse, a u diskusiji su sudjelovali stručnjaci s riječkog Tehničkog fakulteta, Energetskog instituta Hrvoje Požar, E.ON Hrvatska te tvrtki Sensum i Enasol.

Brodogradilište “Viktor Lenac” ovo je događanje organizirao u sklopu projekta sustava dizalice toplinom morskom vodom, kojeg upravo provodi i trebao bi biti završen do proljeća iduće godine. Za provedbu tog projekta ovo je brodogradilište po prvi put dobilo mogućnost da koristi bespovratna europska sredstva.

 
Centralizirano hlađenje

 

Voditelja razvoja i investicijskih projekata u “Lencu” Zdenko Vidmar kaže da će nadopunom sustava grijanja jednog dijela brodogradilišta, poznatog kao Stara Martinšćica, kroz ugradnju sustava dizalice topline morskom vodom omogućiti širenje funkcije centraliziranog sustava i na režim hlađenja u četiri zgrade. Realizacijom ovog projekta brodogradilište će ostvariti značajne energetske uštede.

Rađene procjene upućuju da će na godišnjoj razini u “Lencu” na ovaj način smanjiti potrošnju električne energije za oko 60 posto, kao i emisiju ugljičnog dioksida.

Inače, projekt “Sustav dizalice topline morskom vodom” financiran je od Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.–2021., uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u iznosu od 232.583 eura bespovratnih sredstava u okviru Programa “Energija i klimatske promjene”. Ukupna vrijednost projekta iznosi 480.312 eura, piše Novi list.

TAGOVI