Zadarska županija sufinancira sunčane elektrane na obiteljskim kućama

Autor: B. O. Objavljeno: 20.02.2023. 🕜 14:22 Lokacija: Zadar
  • Poljana pape Ivana Pavla II. u Zadru (izvornik: Filip Filipović, Pixabay, 2021.)

• Zadar, Zadarska županija, crkve, baština, Dalmacija
    Izvor: Filip Filipović / Pixabay

Prijavitelji mogu ostvariti do 40 posto prihvatljivih troškova ulaganja, ali ne više od 4.000 eura po kućanstvu

Zadarska županija želi pridonijeti povećanju korištenja obnovljivih izvora u obiteljskim kućama na svome području. Stoga je objavila Javni poziv za sufinanciranje izgradnje novih sunčanih elektrana za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe na području Zadarske županije za 2023. godinu.

"Cilj ovog Poziva je povećanje korištenja obnovljivih izvora u postojećoj potrošnji električne energije u kućanstvima na području Zadarske županije te smanjenje emisija stakleničkog plina CO2, a sve u skladu s Europskim zelenim planom za postizanje klimatske neutralnosti do 2050. godine", objavljeno je na stranicama Zadarske županije.

Mjera prihvatljiva za sufinanciranje u sklopu Javnog poziva je korištenje obnovljivih izvora - nabava i ugradnja novog sustava s fotonaponskim pretvaračima (modulima) za proizvodnju električne energije za potrebe kućanstva (za vlastitu potrošnju) snage do 10 kW (izvan sustava poticaja).
 

Vlastita sredstva

Prihvatljivi prijavitelji su fizičke osobe koje najmanje 30 dana prije objave Javnog poziva imaju prijavljeno prebivalište na području Zadarske županije na adresi objekta na kojem se projekt ostvaruje i koje ulažu vlastita sredstva u mjere za koje se raspisuje poziv. 

Prijavitelji mogu ostvariti bespovratna sredstva Zadarske županije u iznosu do 40 posto prihvatljivih troškova ulaganja, ali ne više od 4.000 eura po kućanstvu.

Uz županijsku potporu od 40 posto (do 4.000 eura), postavljanje solarnih modula isplati se nakon četiri do pet godina.

Rok za dostavu prijava završava 15. lipnja.
 

Izvor: E.M.

TAGOVI