Njemačka dobiva još jednu pučinsku vjetroelektranu

Autor: B.L. Objavljeno: 28.07.2023. 🕜 08:03 Lokacija: Maarsen (Nizozemska)
  • Vjetroelektrana u Baltičkom moru u Danskoj (izvornik: Shutterstock 2015.)

• vjetroelektrane, vjetroenergija, Baltičko more, pučinske vjetroelektrane
    Izvor: Shutterstock

Iberdrola i Masdar zajedničkim snagama grade VE Baltic Eagle snage 476 MW

Energetska tvrtka Masdar iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, poznata po ulaganjima u projekte za iskorištavanje obnovljivih izvora širom svijeta, potpisala je ugovor sa španjolskom energetskom skupinom Iberdrola o ulaganju u gradnju VE Baltic Eagle snage 476 MW u njemačkom dijelu Baltičkog mora.

Prema potpisanog uvjetima ugovora, Iberdrola će imati većinski udio u projektu (51%) i upravljat će budućom vjetroelektranom i pružat će usluge održavanja i održavanja. Spomenuti ugovor je dio šire suradnje dviju tvrtki i usmjeren je na istraživanje mogućnosti ulaganja u obnovljive izvore. Uz to, partnerstvo na spomenutom projektu podupire iz sporazum UAE-a i Njemačke iz rujna 2022. godine kojime je predviđeno ostvarivanje projekata od zajedničkog interesa u područjima kao što su energetska sigurnost, dekarbonizacija i klimatsko djelovanje.

Vrijednost projekta nove pučinske elektrane u Baltičkom moru procjenjuje se na 1,6 milijardi eura. Postrojenje bi se trebalo sastojati od 50 vjetroagregata proizvođača MHI Vestas s pojedinačnom snagom 9,53 MW. Očekuje se kako bi elektrana mogla biti puštena u pogon potkraj 2024. godine, pri čemu je 100% proizvodnje već prodano na osnovi dugoročnih ugovora, izvijestio je energetski portal 'Power Engineering International'.

TAGOVI