Građanima stižu ugovori o sufinanciranju obnovljivih izvora

Autor: B. O. Objavljeno: 01.08.2023. 🕜 10:13 Lokacija: Zagreb
  • Radovi na postavljanu fotonaponskih modula na krov (izvornik: Shutterstock, 2013.)

• sunčane elektrane, fotonaponski moduli, fotonaponski sustavi
    Izvor: Shutterstock

Završena je obrada sve 4234 prijave pristigle na Javni poziv za poticanje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) završio je obradu sve 4234 prijave pristigle na Javni poziv za poticanje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama.

Građani, njih 2098, koji su zadovoljili uvjete poziva i čiji su zahtjevi u okviru raspoloživog proračuna od 12,6 milijuna eura na svoje će kućne adrese od ovog tjedna početi dobivati Ugovore o sufinanciranju.

"Na javni poziv Fonda za sufinanciranje ugradnje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije mogli su se javiti vlasnici obiteljskih kuća u kojima je više od 50 posto bruto podne površine namijenjeno za stanovanje te koje imaju najviše tri stambene jedinice ili građevinsku bruto površinu manju ili jednaku 600 m2. Uz pravomoćnu građevinsku dozvolu ili drugi odgovarajući akt kojim se dokazuje zakonitost, jedan od uvjeta za dodjelu sredstava je bio da kuća ima energetski razred (prema godišnjoj potrebnoj toplinskoj energiji za grijanje, QH,nd) C ili bolji u kontinentalnoj, odnosno B ili bolji u primorskoj Hrvatskoj", javlja FZOEU.

 

Novi ‘paket‘ poticaja

Uz ove odobrene projekte koji su u okviru trenutno dostupnog proračuna, Fond će u narednom razdoblju, sukladno zakonskim internim procedurama, pokušati osigurati i dodatna financijska sredstava, kako bi sufinancirao sve ostale projekte koji udovoljavaju traženim uvjetima, a o čemu će potencijalne korisnike naknadno obavijestiti.

FZOEU za jesen najavljuje novi ‘paket‘ poticaja za ugradnju fotonaponskih sustava u kućanstvima i, među ostalim, za energetsku obnovu obiteljskih kuća. FZOEU će sufinancirati i kupnju energetski učinkovitih vozila.

Za ove programe očekuje se veliki interes, a uvjeti za prijavu bit će poznati nakon ljeta.

TAGOVI