Fotonaponski sustavi na sportskim dvoranama

Autor: B. O. Objavljeno: 03.08.2023. 🕜 10:49 Lokacija: Varaždin
  • Panorama Varaždina (izvornik: xbrchx / Shutterstock, 2019.)

• Varaždin, Varaždinska županija
    Izvor: xbrchx / Shutterstock

Sunčane elektrane postavljene su na sportske dvorane Srednjoškolac i Graberje

Grad Varaždin je kao partner u projektu Europske unije 'One Sun Connecting North and South' u protekla dva mjeseca realizirao postavljanje dvije sunčane elektrane na javnim zgradama - na Sportskoj dvorani Srednjoškolac (snage 20,25 kW) te na Sportskoj dvorani Graberje (snage 52,5 kW).

Fotonaponski sustavi će godišnje proizvoditi 85 tisuća kW h električne energije za vlastitu potrošnju objekata. K tomu, potpisan je Ugovor o korištenju mreže s HEP ODS-om, stoga će se višak proizvedene energije prodavati u mrežu.

Nositelj projekta je REA Sjever, a Grad Varaždin je partner na projektu, kao i Geotehnički fakultet iz Varaždina koji je također postavio svoj fotonaponski sustav snage 44 kW.

Ukupna vrijednost ugovora o građenju i ugovora za nadzor građevinskih radova iznosi 60.812 eura, od čega je bespovratni iznos 51 690 eura. Preostali dio iznosa od 9 122 eura sufinancirat će u iznosu od 50 posto Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, dok je ostatak Grad Varaždin osigurao Odlukom o financiranju nužnih rashoda i izdataka.

S obzirom na visoki udio sufinanciranja od ukupno 92,5 posto, razdoblje povrata investicije očekuje se već kroz nekoliko mjeseci rada elektrana, javlja Grad Varaždin.

 

Objedinjena javna nabava

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj ističe kako je postavljanje fotonaponskih sustava još jedan dokaz da taj grad ide u smjeru urbanog, modernog zelenog grada tako što se više koriste prirodni resursi, promišlja o ekologiji, štednji energije, smanjenju emisije CO2, a uz pomoć europskih sredstava.

"Također, u ovom projektu Varaždin je pokazao bitnu suradnju s drugim hrvatskim gradovima i općinama, s obzirom na to da je naš grad jedan od ukupno 16 hrvatskih gradova i općina u kojima je ovim projektom kroz objedinjenu javnu nabavu realizirano čak 29 pilot-projekata integriranih fotonaponskih elektrana", rekao je.

Izvođač radova na postavljanju elektrana je tvrtka Elektro-instalacije Štefanić. U tijeku je testna faza i potpisivanje Ugovora o korištenju mreže, a postavljanje će službeno završiti nakon dobivene dozvole za trajni pogon od strane HEP-ODS Varaždin.

Projekt One Sun Connecting North and South usmjeren je na povećanje proizvodnje električne energije iz Sunčeve i jačanje suradnje između hrvatskih i norveških subjekata javnog i privatnog sektora te akademske zajednice. Projekt je započeo u kolovozu prošle godine, a provodi se u okviru Memoranduma o suglasnosti o provedbi financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) između Islanda, Kneževine Lihtenštajna, Kraljevine Norveške i Republike Hrvatske te programskog sporazuma o financiranju programa 'Energija i klimatske promjene'.

Planirani završetak projekta je u svibnju 2024. godine.

TAGOVI