EK poručuje Njemačkoj da više ulaže u obnovljive izvore

Autor: B. O. Objavljeno: 25.05.2023. 🕜 09:29 Lokacija: Bruxelles (Belgija)
  • Zgrada Reichstaga u Berlinu u Njemačkoj (izvornik: Shutterstock 2013.)
    Izvor: Shutterstock

Komisija je savjetovala Njemačkoj da poveća napore za poboljšanje energetske učinkovitosti u industriji, građevinarstvu i prometu

Njemačka treba više ulagati u obnovljive izvore i nastaviti udaljavati se od fosilnih goriva, ističe Europska komisija

Ona, naime, savjetuje najvećem europskom gospodarstvu da dodatno smanji svoju ovisnost o fosilnim gorivima u nizu preporuka ekonomske politike koje su došle kao dio šire analize predstavljene članicama EU-a.

Komisija je naglasila potrebu da vlade EU-a ukinu javnu potporu kućanstvima i tvrtkama za visoke troškove energije i iskoriste ušteđevine za otplatu duga nakupljenog od pandemije, izvijestila je njemačka novinska agencija dpa.

"Iako su cijene energije nedavno pale, još uvijek se suočavamo s mnogim izazovima", rekao je potpredsjednik EK-a Valdis Dombrovskis u izjavi u kojoj je naglasio i visoku inflaciju u EU-u. 

 

Na dobrom putu 

Komisija je posebice savjetovala Njemačkoj da poveća napore za poboljšanje energetske učinkovitosti u industriji, građevinarstvu i prometu.

S druge strane, EK smatra kako je Njemačka na dobrom putu u smanjenju makroekonomskih ravnoteža. 

Komisija je također upozorila da će redovna pravila EU-a o dugu, koja su bila obustavljena tijekom pandemije, ponovno stupiti na snagu s kaznama počevši od iduće godine. 

"Njemačka bi to trebala uzeti u obzir" prilikom trošenja državnog proračuna u 2023. i izrade planova potrošnje za 2024., stoji u preporuci Komisije.

TAGOVI