Geotermalna energija za gradske stanove

Autor: B. O. Objavljeno: 24.05.2023. 🕜 13:10 Lokacija: Beč (Austrija)
  • Panorama Beča (foto: BL, lipanj 2018.)

• Beč, gradovi, Austrija
    Izvor: B.L.

U Beču bi do konca iduće godine 277 gradskih stanova moglo dobivati toplinsku energiju i toplu vodu iz geotermalnih izvora

Beč provodi brojne mjere kako bi do 2040. postao klimatski neutralan. Tako bi se do postavljenog roka svi gradski stanovi trebali opskrbljivati isključivo ekološkom toplinskom energijom

Većina gradskih stanova već jest ili će uskoro biti priključena na ekološki prihvatljivo daljinsko grijanje, no kod jednog dijela stanova to iz tehničkih razloga nije moguće. Kod njih će se posegnuti za alternativnim načinima opskrbe toplinskom energijom iz obnovljivih izvora, priopćeno je iz Inozemnog ureda Grada Beča.

Naime, u tijeku je pilot-projekt u ulici Deutschordenstraße u 14. bečkom okrugu Penzing. U okviru projekta do kraja 2024. godine 277 gradskih stanova trebali bi dobivati grijanje i toplu vodu iz geotermalnih izvora i korištenjem dizalica topline. Na 18 mjesta već su počeli radovi bušenja na 150 metara dubine. 

Tako će se pojedinačni plinski kotlovi u stanovima zamijeniti središnjom dizalicom topline koja će stanove opskrbljivati toplinskom energijom i toplom vodom. 

 

Ekološki prihvatljivo grijanje

Električna energija koja je potrebna za rad dizalica topline dobivat će se iz fotonaponskih modula na zgradama. 

Novi bi energetski sustav trebao uštedjeti i do 75 posto toplinske energije. U projekt je uloženo 26 milijuna eura i bit će dovršen do kraja iduće godine. 

Član bečkog poglavarstva za financije i gospodarstvo Peter Hanke izjavio je kako će glavni austrijski grad u sljedeće tri godine uložiti 4,2 milijarde eura u svrhu stjecanja neovisnosti od plina. 

U 11. gradskom okrugu Simmering trenutačno se gradi najveća dizalica topline u srednjoj Europi koja će toplinskom energijom opskrbljivati 110 tisuća kućanstava. Osim toga, prva bi geotermalna elektrana ekološki prihvatljivim daljinskim grijanjem od 2026. trebala opskrbljivati oko 20 tisuća kućanstava.

S prelaskom gradskog stambenog kompleksa u ulici Deutschordenstraße na obnovljive izvore daje se važan doprinos dekarbonizaciji grijanja prostora. 

Kako je istaknula bečka dogradonačelnica i članica poglavarstva za stanogradnju Kathrin Gaal, zaštita okoliša je i socijalno pitanje. Zato je važno da priuštivi gradski stanovi budu prilagođeni klimatskim promjenama i prihvatljivi sljedećim naraštajima.

TAGOVI