Talijanski energetski div gradi solarnu gigatvornicu u Oklahomi

Autor: B.L. Objavljeno: 24.05.2023. 🕜 09:04 Lokacija: Maarssen (Nizozemska)
  • Sjedište tvrtke Enel North America, američke podružnice talijanske elektroenergetske tvrtke Enel, u Andoveru (MA) u SAD-u (izvornik: Enel, 2021.)

• Enel, Enel North America
    Izvor: Enel

U novoj tvornici u mjestu Inola proizvodit će se FN ćelije i moduli ukupne snage čak 3 GW godišnje

Talijanski elektroenergetski div Enel odabrao je gradić Inola pokraj Tulse u Oklahomi kao mjesto za izgradnju tvornice za proizvodnju solarne opreme. U toj novoj 'gigatvornici' trebale bi se proizvoditi fotonaponske ćelije i moduli ukupne snage čak do 3 GW godišnje. Vrijednost ulaganja procjenjuje se na čak 1 milijardu dolara, a odluka o tome donijeta i zbog poticaja koji slijede iz američkog Zakona o smanjenju inflacije (IRA).

Tvornicu će graditi Enelova američka podružnica, tvrtka 3Sun. Očekuje se da, kada radovi na izgradnji u cijelosti budu dovršeni 2025. godine, u njoj biti otvoreno 1000 novih radnih mjesta. Početak radova na gradnji očekuje se ujesen ove godine i vjeruje se kako će se s isporukama prvih FN modula iz tvornice započeti do kraja 2024.

Nova tvornica će ujedno biti jedna od prvih u Sjedinjenim Američkim Državama u kojoj će se zapravo proizvoditi FN ćelije, pri čemu će se koristiti rješenje visokoučinkovitih dvostranih ćelija s heterospojevima. Inače, do danas je Enel u Oklahomu uložio više od 3 mlrd. dolara, pri čemu se to ponajviše odnosi na 13 vjetroelektrana, a tvrtka u Oklahoma Cityju ima i regionalni ured, objavio je energetski portal 'Power Engineering International'.

 

TAGOVI