Stanovništvo podržava novu bosanskohercegovačku vjetroelektranu

Autor: B. O. Objavljeno: 23.05.2023. 🕜 13:32 Lokacija: Konjic (BiH)
  • Stup vjetroagregata i rotor vjetroturbine (izvornik: Joe Goodson / Shutterstock, 2007.)

• vjetroagregati, vjetroturbine, vjetroelektrane, vjetroenergija
    Izvor: Joe Goodson / Shutterstock

VE Bitovnja snage do 90 MW bit će izgrađena na području Konjica

U sklopu pripreme studije utjecaja na okoliš Vjetroelektrane (VE) Bitovnja, u Bradini u bosanskohercegovačkoj općini Konjic sredinom svibnja održana je radionica s lokalnim stanovništvom.

Cilj radionice, koju su organizirali ulagač u taj projekt - elektroenergetska tvrtka Elektroprivreda BiH (EPBiH) iz Sarajeva te Oikon - Institut za primijenjenu ekologiju iz Zagreba, bilo je upoznavanje s gradnjom, prikupljanje mišljenja stanovnika Bradine, kao i predstavnika planinarskih, lovačkih i ostalih društava koji koriste prostor na kojem je planirana izgradnja vjetroelektrane.

Snaga VE Bitovnja je do 90 MW, izjavio je Mustafa Musić, pomoćnik generalnog direktora EPBiH-a za razvoj, a vrijednost tog velikog projekta na području Konjica je oko 102,6 milijuna eura (200 milijuna  KM). 

 

Brusnice i borovnice

Prilikom ostvarenja projekta, izvijestila je EPBiH, planirani su minimalni zahvati u prostoru za potrebe prijevoza i postavljanja vjetroagregata, a koji se odnose na proširenje puta do projektnog područja te gradnje dalekovoda za priključenje vjetroelektrane na elektroenergetsku mrežu. Lokalna cestovna infrastruktura bit će uređena i unaprijeđena. 

Nakon gradnje, sve će biti vraćeno u prvobitno stanje, a posebna pažnja će se posvetiti zasadima brusnica i borovnica, istaknuto je tijekom radionice.

Koristi izgradnje VE Bitovnja za lokalnu zajednicu su višestruke. Naime, tijekom gradnje očekuje se angažman lokalnih kompanija te zapošljavanje tamošnjeg stanovništva. Pozitivan učinak za Grad Konjic je, naravno, koncesija nakon gradnje.

Nakon što su dobili sve odgovore na pitanja, stanovnici su izrazili podršku gradnji VE Bitovnja, javlja EPBiH. 

TAGOVI