Prvo privremeno i međunarodno gašenje rada vjetroturbina radi migracije ptica

Autor: N. D. Objavljeno: 23.05.2023. 🕜 09:13 Lokacija: Amsterdam (Nizozemska)
  • Vjetroelektrana Gwynt y Môr u britanskim vodama Irskog mora (izvornik: RWE, 2023.)

• VE Gwynt y Môr, vjetroelektrane, offshore vjetroelektrane, RWE
    Izvor: RWE

Nova nizozemska politika: velika migracija ptica iznad Sjevernog mora imat će ubuduće prioritet pred proizvodnjom energije

Po prvi puta vjetroturbine u Borsseleu i Egmond aan Zeeu na Sjevernom moru zaustavljene su četiri sata u subotu nakon što je predviđena masovna migracija ptica iznad Sjevernog mora. Gašenje, prvo međunarodno, bilo je probno pokretanje nove vladine politike kojom se pticama selicama omogućuje siguran prolaz preko pučinskih vjetroparkova Sjevernog mora.

"Dva puta godišnje, u proljeće i jesen, milijuni ptica migriraju preko Sjevernog mora u nekim noćima", rekao je Tim van Oijen iz nevladine udruge Nizozemska za zaštitu ptica u priopćenju za javnost. “S porastom broja vjetroelektrana u Sjevernom moru, iznimno je važno da to radimo na ekološki najodgovorniji mogući način, s minimalnim utjecajem na Sjeverno more. Tome pridonosi i privremeno gašenje turbina tijekom seobe ptica.

 
Dva dana unaprijed - najava

 

Vjetroparkovi će znati kolike su šanse za veliku migraciju ptica dva dana unaprijed, na temelju modeliranja Sveučilišta u Amsterdamu i predviđanja grupe stručnjaka za migraciju ptica. To ne samo da će omogućiti operaterima turbina da se pripreme za gašenje, već će operateru mreže TenneT-u dati dovoljno vremena da zajamči stabilnost mreže.

U Nizozemskoj, kako bi pomogli pticama da sigurno prolaze, nizozemski vlasnici vjetroelektrana ubuduće će morati smanjiti rad tijekom predviđene noćne vršne migracije programiranjem brzine turbina na najviše dva okretaja u minuti.

Mjera će se službeno primijeniti u jesen 2023. Nije jasno koji će točno vjetroparkovi sudjelovati, ali vlada je najavila da će se odnositi na one koji su trenutno u izgradnji ili u pripremi.

Želimo utjecaj vjetroelektrana na prirodu zadržati što manjim i to činimo, između ostalog, ovom mjerom”, rekao je Rob Jetten, nizozemski ministar za klimu i energetsku politiku, u priopćenju za javnost u ponedjeljak. "Sve uključene strane dobro su surađivale i uspostavile ovo u relativno kratkom vremenu, tako da je to sjajna inicijativa na koju sam jako ponosan."

Izvor: Udruga BIOM
 
Još uvijek neriješen problem

 

S brzim razvojem pučinskih vjetroelektrana, ekolozi strahuju od utjecaja koji bi mogao imati na ptice. Udruga Nizozemska zaštita ptica upozorila je da bi ekološke posljedice velikih projekata vjetroelektrana na moru trebalo istražiti prije nego što započne njihov razvoj. Jedan vjetropark u Nizozemskoj provodi test s turbinama s jednom u crno obojanom lopaticom kako bi ih ptice bolje vidjele – studija rješenja koja je također provedena u Norveškoj. Međutim, takva rješenja neće raditi noću.

U Ujedinjenom Kraljevstvu su planovi za proširenje u to vrijeme najveće pučinske vjetroelektrane na svijetu, London Array, odbačeni prije devet godina zbog zahtjeva za studijom o njezinu utjecaju na ptice. Ta bi studija trajala tri godine bez jamstva pozitivnog ishoda projekta, rekao je tada konzorcij energetskih tvrtki koji stoje iza nje, objavio je Power-technology.com.

 

 

TAGOVI