Konkretne mjere u području baterija i vodika iz obnovljivih izvora

Autor: B. O. Objavljeno: 23.05.2023. 🕜 14:23 Lokacija: Bruxelles (Belgija)
  • Kazahstanska zastava (izvornik: jorono from Pixabay, svibanj 2023.)

• Kazahstan, zastave
    Izvor: Jorono / Pixabay

Strateško partnerstvo Europske unije i Kazahstana

Valdis Dombrovskis, izvršni potpredsjednik Europske komisije, i Alikhan Smailov, premijer Kazahstana, koncem proteklog tjedna najavili su niz konkretnih mjera za provedbu Memoranduma o razumijevanju o strateškom partnerstvu EU-a i Kazahstana u području sirovina, baterija i vodika iz obnovljivih izvora.

Ta je najava uslijedila nakon što su predsjednica EK-a Ursula von der Leyen i Smailov početkom prošlog tjedna razmijenili pisma u kojima su postigli dogovor o planu strateškog partnerstva.

"Unija i Kazahstan dogovorili su konkretna područja djelovanja, među kojima je i suradnja industrijskih dionika radi utvrđivanja i provedbe zajedničkih projekata ulaganja. Planom se predviđa i uža suradnja u području geoloških istraživanja, istraživanja i inovacija, stjecanja vještina i izgradnje kapaciteta u okviru programa EU-a Obzor Europa, instrumenta za suradnju i drugih instrumenata financiranja. Partnerstvo se temelji na postojećem sporazumu o pojačanom partnerstvu i suradnji, a cilj mu je zajednički razvijati i bolje integrirati strateške lance vrijednosti Unije i Kazahstana povezane sa sirovinama, baterijama i vodikom iz obnovljivih izvora", izvijestila je EK

Prednosti uže suradnje već su vidljive jer su prvi projekti već pokrenuti. Kako je predviđeno Memorandumom o razumijevanju, plan operativnog partnerstva dogovoren je i potvrđen za predstojeće razdoblje 2023. – 2024., a njime se odgovara na trenutačne potrebe kao što su modernizacija i dekarbonizacija kazahstanske rudarske industrije. Plan usto obuhvaća prijenos tehnologije i podupire razvoj energije iz obnovljivih izvora u objema regijama, što je ključno za suočavanje s klimatskom krizom.

 

Kobalt, titanij i volfram

"Unija i Kazahstan imaju znatan potencijal za izgradnju obostrano korisnog partnerstva. Ovaj plan strateškog partnerstva produbljuje suradnju Unije s vrijednim partnerom u strateški važnoj regiji jer sadržava niz konkretnih mjera koje se međusobno nadopunjuju i mogu donijeti znatne koristi za obje strane. Njime se Kazahstanu može pomoći da proizvodi robu s većom dodanom vrijednošću koja će potaknuti gospodarski razvoj i pridonijeti blagostanju njegovih građana, dok Unija može dobiti pouzdan pristup ključnim resursima, kao što su kritični minerali, koji su u središtu naše zelene i digitalne gospodarske transformacije", izjavio je izvršni potpredsjednik EK-a nadležan za trgovinu Valdis Dombrovskis

Izvor: Shutterstock

"Europa intenzivno radi na povećanju pristupa sigurnim i održivim izvorima sirovina koje su neophodne za zelenu i digitalnu transformaciju njezine industrije. Pozdravljam plan strateškog partnerstva s Kazahstanom kao vrlo pozitivan korak prema uzajamno korisnim industrijskim projektima, primjerice kad je riječ o kobaltu, titaniju i volframu, koji su strateške sirovine za Europsku uniju", rekao je Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište. 

Potpredsjednik EK-a Maroš Šefčovič će se 1. i 2. lipnja na marginama 13. Međunarodnog kongresa za rudarstvo i metalurgiju u Astani sastati s kazahstanskim premijerom te ministrom industrije i razvoja infrastrukture Maratom Karabayevim kako bi poduzeli prve korake za praktičnu provedbu plana i susreli se s poslovnim čelnicima obiju strana.

TAGOVI