Karlovčani stekli nova znanja u području geotermalne energije

Autor: B. O. Objavljeno: 23.05.2023. 🕜 11:25 Lokacija: Karlovac
  • Panorama Karlovca s tvrđave Dubovac (foto: BL, travanj 2017.)

• Karlovac, Karlovačka županija
    Izvor: B.L.

Zaposlenici energetske tvrtke GeotermiKA i Grada Karlovca prošli tjedan posjetili su Island

U sklopu projekta 'Korištenje geotermalne energije za potrebe grijanja u Gradu Karlovcu – PREP4KaGT-1', projektni tim, tj. zaposlenici energetske tvrtke GeotermiKA i Grada Karlovca prošli tjedan posjetili su Island.

ISOR (Iceland GeoSurvey), domaćin tog petodnevnog studijskog posjeta, organizirao je radionice i sastanke na kojima je predstavljen projekt i aktivnosti koje se provode. K tomu, održan je okrugli stol na kojem su sudjelovali predstavnici nekoliko različitih tvrtki i institucija – NTE (North Tech Energy), GRO-GTP (Geothermal Training Program), Verkis - savjetovanje i Islandski klaster obnovljivih izvora energije koji se bave savjetovanjem, istraživanjem, procesima iskorištavanja i modernizacije u području geotermalne energije te sustavima daljinskog grijanja i potencijalima izravnog korištenja geotermalne energije.

Tijekom studijskog putovanja, karlovački projektni tim posjetio je geotermalnu bušotinu, geotermalnu elektranu HS Orca te Poljoprivredni institut Islanda koji se bavi korištenjem prirodnih resursa u proizvodnji zdrave hrane.

 

Toplinski sustav 

"Cilj studijskog posjeta bio je stjecanje dodatnih znanja i iskustava, kao i uspostava potencijalne suradnje s islandskim tvrtkama, što će dodatno doprinijeti jačanju kapaciteta za upravljanje i promociju obnovljivih izvora te stvoriti temelje za nastavak suradnje i buduće zajedničke projekte", objavljeno je na stranicama Grada Karlovca

Projekt 'Korištenje geotermalne energije za potrebe grijanja u Gradu Karlovcu – PREP4KaGT-1' financiraju Island, Kneževina Lihtenštajn i Kraljevina Norveška kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora. (EEA) 2014.-2021., uz nacionalno sufinanciranje Hrvatske u okviru programa 'Energija i klimatske promjene'.

Nositelj projekta je GeotermiKA u partnerstvu s Gradom Karlovcem i ISOR-om. 

Ukupna vrijednost projekta je 754.734,70 eura, dok je udio bespovratnih sredstava 504.268,45 eura. Projekt traje od 24. svibnja 2022. do 24. veljače 2024. godine.

Podsjećamo, GeotermiKU je osnovao Karlovac radi istraživanja i eksploatacije geotermalne energije za potrebe postojećeg toplinskog sustava te za proizvodnju električne energije koja bi se koristila u javnim gradskim objektima (bolnici, školama, dječjim vrtićima, gradskoj upravi te za, primjerice, javnu rasvjetu).

TAGOVI