HUPB: Počelo je gašenje bioplinskih postrojenja u Hrvatskoj

Autor: N. D. Objavljeno: 23.05.2023. 🕜 11:23 Lokacija: Zagreb
  • Bioplinsko postrojenje i elektrana na bioplin (izvornik: Shutterstock, 2021.)

• bioplin, bioplinske elektrane, bioplinska postrojenja, poljoprivreda
    Izvor: Shutterstock

Bioelektrana NTC Gaj, 2 MW, kod Lipika prva je elektrana koja ide u stečaj

Bioelektrana NTC Gaj kod Lipika podnijela je zahtjev za stečaj. Riječ je o prvom hrvatskom bioplinskom postrojenju snage 2 MW koje je moralo obustaviti proizvodnju jer su zbog energetske krize i sporosti države da im pomogne, u zadnjih godinu dana generirali ogromne gubitke.

Gašenjem ovog postrojenja počele su se ostvarivati najgore prognoze na koje su upozoravali iz Hrvatske udruge proizvođača bioplina - da će se, ukoliko im država hitno ne pomogne, do ljeta morati ugasiti 70% proizvodnje.

Bioelektrana NTC Gaj strana je investicija, vlasnik i direktor je Peter Maierhofer, te je u sustavu poticaja HROTE-a. Problemi su počeli početkom rata u Ukrajini, rastom cijene inputa proizvodnje te obećanjem predstavnika Ministarstva gospodarstva da će se cijena struje prilagoditi novonastaloj situaciji i enormnom povećanju cijena sirovina za proizvodnju. I dalje je nepoznanica zašto Uredba koja bi regulirala cijene, a koja je bila pripremljena još u lipnju prošle godine, do danas nije donesena. Ta je Uredba mogla spriječiti ovo što se dogodilo s bioelektranom NTC Gaj, ističu iz udruge Hrvatskih proizvođača bioplina.

 

Izvor: Fortenova grupa

 

Cijena sirovina potrebnih za rad bioplinskih postrojenja u zadnjih godinu dana se udvostručila. S obzirom da državne institucije zadužene za energetiku, osim praznih obećanja, nisu ništa napravile da se cijena električne energije podigne, mi nismo više mogli plaćati ulazne sirovine kooperantima i morali smo donijeti odluku da zatvorimo postrojenje“ kazao je Peter Maierhofer, vlasnik bioelektrane NTC Gaj, koja je s radom počela u svibnju 2020., ali su joj prethodile višegodišnje pripreme i ogromna financijska ulaganja. 

Maierhofer je dodao da bi stečaj pokrenuli još prije godinu dana da su znali da se cijena električne energije neće podići, te da će pregovori s resornim ministarstvom i institucijama tako dugo trajati i da rješenje ni do danas neće biti ponuđeno.

 
Neuslišana upozorenja

 

Iz HUPB-a su u više navrata u zadnjih 14 mjeseci upozoravali da cijena struje nije adekvatna ulaznim troškovima, prvenstveno sirovini za proizvodnju. Zatraženo je da se bioplinska postrojenja izuzmu iz Uredbe o ograničavanju cijene električne energije što bi omogućilo da 26 MW bioplinskih postrojenja nastavi proizvodnju, potom da se u novu Uredbu o poticanju električne energije iz obnovljivih izvora, implementira prethodno dogovorena formula koja bioplinskim postrojenjima u sustavu HROTE-a omogućuje financijski bonus neophodan za pozitivno poslovanje, te da se postrojenjima koja su bila prisiljena raskinuti ugovore, ponovno omogući ulazak u HROTE.

Počelo se događati upravo ono na što smo upozoravali. Mi više od godinu i pol dana bezuspješno pregovaramo s državom, a nama je svaki dan bitan jer se generiraju ogromni gubici. Resorno ministarstvo ne donosi odluke i mi apeliramo na premijera Andreja Plenkovića da se hitno uključi u rješavanje ovog problema dok se još može spasiti dio postrojenja. U protivnom, u kratkom roku, isti scenarij čeka instaliranih još 7 MW bioplinskih elektrana i to će se nastaviti istom dinamikom dok se sve ne ugase“ upozorio je predsjednik Hrvatske udruge proizvođača bioplina Marijan Cenger.

Dodao je kako ih je država prije desetak godina poticala na proizvodnju električne energije iz bioplinskih elektrana te da je kroz subvencije uloženo više od 2,5 milijarde kuna, dok su više od tog iznosa uložili i vlasnici bioplinskih postrojenja.

 

TAGOVI