Sunčeva energija u rukama Samoboraca i Siščana

Autor: B. O. Objavljeno: 24.05.2023. 🕜 12:31 Lokacija: Zagreb
  • Radovi na postavljanu fotonaponskih modula na krov (izvornik: Shutterstock, 2013.)

• sunčane elektrane, fotonaponski moduli, fotonaponski sustavi
    Izvor: Shutterstock

Uz Samobor i Sisak, domaćini ovogodišnje turneje Dobra energija su Biograd na Moru, Drniš, Rijeka, Labin, Medulin, Pleternica, Umag, Dubrovnik i Zagreb

Zelena energetska zadruga (ZEZ) će 31. svibnja u Samoboru i 1. lipnja u Sisku započeti treće izdanje turneje Dobra energija, kampanje kojom se u hrvatskim gradovima želi potaknuti korištenje Sunčeve energije u vlasništvu građana. 

ZEZ će u sklopu turneje od svibnja do rujna obići ukupno 11 gradova. U svakom će provesti informativne aktivnosti o Sunčevoj energiji za građane te aktivnosti jačanja kapaciteta za ulaganje u nju za predstavnike gradske uprave. 

Uz Samobor i Sisak, domaćini ovogodišnje turneje su Biograd na Moru, Drniš, Rijeka, Labin, Medulin, Pleternica, Umag, Dubrovnik i Zagreb, priopćio je ZEZ

"Sunčeva energija, a posebice u vlasništvu građana predstavlja izniman potencijal za bržu i pravedniju energetsku tranziciju, osobito na lokalnoj razini. Od povećanja broja ’zelenih’ radnih mjesta do veće otvorenosti građana prema obnovljivoj energiji - gradovima može donijeti niz benefita i pozitivno utjecati na njihovu energetsku neovisnost. Cilj nam je potaknuti veće vlasništvo građana i lokalnih zajednica nad obnovljivom energijom u svakom hrvatskom gradu", pojasnio je Svibor Jančić, stručnjak za razvoj zajednice u ZEZ-u. 

 

Podrška ulaganjima

Turneja će u svaki grad doći na jedan dan, a uključivat će besplatno predavanje za građane 'Kako do vlastite sunčane elektrane?' i 'Sunčani dnevni boravak' - mjesto informiranja u javnom prostoru gdje će građani moći popiti kavu kuhanu uz pomoć fotonaponskog sustava, upoznati se s digitalnim tečajem Solarna pismenost te napraviti okvirni izračun investicije u sunčanu elektranu.

Uz aktivnosti za građane, ZEZ će isti dan provesti aktivnosti jačanja kapaciteta predstavnika grada za razvoj projekata Sunčeve energije i pružanje podrške građanima u ulaganju u nju. 

Turnejom Dobra energija ZEZ je od 2020. obišao gradove od Slavonije do Dalmacije, njih više od 20. Trećina dosadašnjih gradova-domaćina je nakon turneje osigurala sufinanciranje troškova realizacije sunčanih elektrana za kućanstva i dodatne aktivnosti osnaživanja građana za ulaganje u Sunčevu energiju, dok je dio gradova, uključujući Cres, Čakovec, Ivanić Grad, Poreč, Pulu i Zaprešić ostvario suradnju na zajedničkom projektu 'Dobra energija - Solarna energija za energetsku tranziciju' koji će do 2025. osigurati 1 MW novih solarnih kapaciteta na javnim zgradama.

"Turneja je jedinstvena prilika za bolje razumijevanje prilika koje pruža Sunčeva energija. Veselimo se mogućnosti da ovogodišnje domaćine turneje i njihove građane potaknemo da ih iskoriste", zaključio je Jančić.

Turneja Dobra energija 2023. se održava u sklopu ZEZ-ovih projekata SOL4ALL - Community-Led Solarization, LIFE LOOP i ACCE - Pristup kapitalu za građansku energiju, te uz podršku Europske klimatske fondacije i inicijative Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju Europi.

TAGOVI