Uz Solarnu pismenost do znanja o sunčanim elektranama

Autor: B.O. Objavljeno: 25.11.2022. 🕜 08:14 Lokacija: Zagreb

Interaktivni digitalni tečaj za građane

Zelena energetska zadruga (ZEZ) poziva sve zainteresirane građane da prodube svoje znanje o Sunčevoj energiji i tehnologijama za kućanstva kroz interaktivan digitalni tečaj Solarna pismenost. Tečaj je namijenjen svima koji žele saznati više o korištenju potencijala sunčeve energije koji nam je na raspolaganju, bilo zato što planiraju ugraditi vlastitu sunčanu  elektranu, bilo zbog potreba na radnom mjestu ili u tijeku formalnog obrazovanja. 

Tečaj je besplatan i dostupan na web stranici Nasuncanojstrani.hr, servisa Zelene energetske zadruge za podršku u realizaciji sunčanih elektrana za obiteljske kuće, priopćeno je iz ZEZ-a. 

"Ovaj tečaj nastao je u suradnji s građanima iz cijele Hrvatske koji koriste naše usluge i sudjeluju u edukacijama Na sunčanoj strani. Prikupljanjem povratnih informacija o podršci koja im je potrebna u procesu realizacije vlastite sunčane elektrane, oblikovali smo niz zanimljivih i dinamičnih mikrolekcija koje pomažu brzo usvojiti osnovna znanja vezana uz Sunčevu energiju za kućanstva", pojasnila je Erica Svetec, voditeljica projekata u ZEZ-u


Zelena tranzicija 

Tečaj Solarna pismenost sastoji se od sedam modula koji obuhvaćaju osnovne pojmove vezane uz Sunčevu energiju i tehnologije, rad i komponente mrežne elektrane za kućanstva, uvjete i korake ugradnje vlastite sunčane elektrane, obračun električne energije iz nje, ali i temu energetskih zajednica građana i energetskog siromaštva. 

Pojedini modul može se završiti kroz 25 minuta, a cjelokupan tečaj kroz tri sata. 

"Ovaj tečaj je dobar početni korak u snalaženju u prilikama koje nudi Sunčeva energija - jedan od ključnih resursa koji se potiče sveprisutnom i neizbježnom zelenom tranzicijom. Da bismo se što bolje prilagodili novitetima i promjenama koje donosi tranzicija na obnovljivu energiju, neophodno je da razvijamo svoju pismenost u ovom području", istaknula je. 

Tečaj je razvila je Zelena energetska zadruga uz podršku Google.org-a, Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj, tvrtke Copperpot e-Learning i udruge Terra Hub.

TAGOVI