Elektro Ljubljana gradi svoje sunčane elektrane

Autor: N.D. Objavljeno: 01.12.2022. 🕜 11:29 Lokacija: Ljubljana (Slovenija)

Čak 15% vlastitih potreba može se zadovoljiti Suncem

Slovenski distributer električne energije Elektro Ljubljana već je počela graditi vlastite solarne elektrane koje će joj omogućiti održivo poslovanje. Sunčane elektrane će biti postavljene na 24 krova u kontrolnim uredima, upravnim zgradama i drugim pomoćnim objektima. Prve solarne elektrane bit će postavljene nakon Nove godine na četiri lokacije u Sodražici, Trebnju, Ivančnoj Gorici i Litiji. Njihova ukupna nazivna snaga bit će nešto ispod 200 KW, što predstavlja 15% ukupne potrošnje električne energije za vlastite potrebe. 

Kako je rekao predsjednik uprave Aleksander Zupančič, počinje se graditi na četiri lokacije na kojima će se graditi četiri solarne elektrane, a postoje 24 potencijalna krovišta na kojima se mogu postaviti solarne elektrane. Uglavnom su to nadzorne uredi, upravne zgrade i druge pomoćne objekte. Optimalnim iskorištenjem tijekom rada mogu osigurati vlastitu proizvodnju za svoje potrebe. 

Pojasnio je da su se na ovaj korak odlučili zbog ekstremnog poskupljenja energije i dobivenih procjena gdje bi se mogla provesti izgradnja samodostatnih solarnih elektrana. U Elektru Ljubljana, zajedno s tvrtkom kćeri Elektro Ljubljana OVE, ispitali su sve mogućnosti i krenuli u projektiranje prve četiri solarne elektrane. Projekt će se postupno nastaviti sukladno razvojnim planovima, javlja Naš stik.

TAGOVI