Crna Gora: više od 14.000 potrošača želi fotonaponske sustave

Autor: B.O. Objavljeno: 02.12.2022. 🕜 14:07 Lokacija: Nikšić (Crna Gora)

Raspisivanje javnog poziva očekuje se sredinom prosinca

Projekt Solari 3000+ i 500+, koji je obilježio početak energetske tranzicije u Crnoj Gori i jedno je od najznačajnijih ulaganja u energetiku u posljednjih 40 godina, izazvao je veliko zanimanje jer se više od 14.000 potrošača prijavilo za ugradnju fotonaponskih sustava na krovovima svojih objekata. 

Kako bi se svim zainteresiranim potrošačima izašlo u susret, sredinom prosinca bit će raspisan javni poziv za projekt Solari 5000+ (70 MW) koji je namijenjen kućanstvima i pravnim osobama te vlasnicima stanova u manjim zgradama (do četiri kata). 

Prema predviđanjima, zahvaljujući tom projektu bit će postavljeni fotonaponski sustavi ukupne snage 70 MW, izvijestila je Elektroprivreda Crne Gore (EPCG)

Vrijednost projekta je 70 milijuna eura, a EPCG će osigurati subvenciju od 20 posto za sve potrošače koji ispune uvjete propisane javnim pozivom i kvalificiraju se za ugradnju sunčanih elektrana.

 

Kupci-proizvođači 

U vremenu koje ocrtava globalna energetska kriza, mogućnost proizvodnje električne energije za vlastite potrebe najbolje je jamstvo sigurne i pouzdane opskrbe. 

Ugradnjom fotonaponskih sustava, kućanstva i gospodarski subjekti, uz ulogu potrošača i kupca, dobivaju ulogu proizvođača i prodavatelja. Tako su mogućnosti koje nude obnovljivi izvori dovele do usvajanja novog pojma 'prozjumer', koji predstavlja krajnjeg kupca električne energije s pravom izgradnje objekta za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe, kao i prodaje viška električne energije, odnosno njene isporuke u distribucijski sustav. 

Prednost pri prijavi za postavljanje fotonaponskih sustava imaju potrošači koji se prvi prijave, ako pritom ispunjavaju uvjete iz javnog poziva.

TAGOVI