Ugovori za fotonaponske sustave u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Autor: B.O. Objavljeno: 02.12.2022. 🕜 13:16 Lokacija: Split

Vrijednost potpisanih ugovora je približno 1,2 milijuna kuna

Ugovore sa Splitsko-dalmatinskom županijom o sufinanciranju gradnje fotonaponskih sustava danas su potpisala 74 korisnika. Vrijednost ugovora je približno 1,2 milijuna kuna, a rebalansom županijskog proračuna bit će osigurana nova sredstva. Tako će se, prema očekivanjima, potpisati 63 ugovora s novim korisnicima za desetak dana. 

"Svi koji su predali pravovaljanu dokumentaciju će dobiti sufinanciranje pri ugradnji fotonaponskih modula obiteljskim kućama", poručio je župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban

"Oni koji se odluče ugraditi module snage do 5 kW, dobit će 12 tisuća kuna, oni koji će ugrađivati ćelije do 8 kW će dobiti 15 tisuća kuna, a oni čiji će fotonaponski sustavi imati snagu 10 kW, ostvaruju sufinanciranje od 20 tisuća kuna", objasnio je.

 

Malo vlastitih sredstava 

"Vlada je odlučila da stopa PDV-a na ugradnju fotonaponskih modula iznosi nula kuna. To je uistinu jako velika pomoć i obiteljima i svima onima koji žele krenuti u ugradnju fotonaponskih sustava jer je to budućnost izvora električne energije", ističe. 

Svi potpisnici ovih ugovora mogu se javiti i na javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) koji je još u tijeku, a njime se također sufinancira ugradnja fotonaponskih sustava, izvijestila je Splitsko-dalmatinska županija

Tako građani koji se odluče na ovaj potez, uz vrlo malo vlastitih sredstava mogu osigurati energetsku neovisnost. "Upravo je to naša želja kako bi energetska neovisnost bila dostupna sve većem broju naših sugrađana", zaključuje.

TAGOVI