INA napreduje s gradnjom sunčanih elektrana

Autor: N.D. Objavljeno: 02.12.2022. 🕜 10:03 Lokacija: Sisak

Ugašena RN Sisak se konzervira i čisti, a u krugu niče sunčana elektrana

Ina, uz pomoć Končara, gradi dvije sunčane elektrane. Sunčanu elektranu Virje na prostoru Ininih objekata prerade plina Molve, a u Sisku manju sunčanu elektranu na lokaciji Rafinerije nafte Sisak. Kako ističu u Ini, jedan je to od projekata transformacije te lokacije u moderan industrijski centar. Elektrane će zajedno proizvoditi 18.000 MWh električne energije godišnje, kolika je u Hrvatskoj i prosječna potrošnja oko 5000 kućanstava. 

Radovi na solarnim elektranama u Sisku i Virju počeli su početkom ove godine i dobro napreduju. Na obje je lokacije već isporučena sva ključna oprema (moduli/paneli, konstrukcija, inverteri, trafostanice). Trenutačno se kopaju i betoniraju temelji za nosivu konstrukciju te zabijaju piloti konstrukcije na obje lokacije, a na lokaciji u Virju već je postavljena i većina solarnih panela. 

Puštanje u pogon

U prvom tromjesečju 2023. trebala bi završiti ugradnja konstrukcije zajedno s panelima, pripadajućim kabelima i trafostanicama te priprema za probni rad, kažu u INA-i. Puštanje u trajni pogon sunčanih elektrana očekuje se u prvoj polovici 2023. U Virju Ina gradi sunčanu elektranu priključne snage 9 MW, u koju će biti ugrađeno 18.670 solarnih panela, a godišnja očekivana proizvodnja električne energije je 12.225 MWh. Solarna elektrana u Rafineriji nafte Sisak bit će priključne snage 2,6 MW, a s ugrađenih 6162 solarna panela, očekuje se godišnja proizvodnja električne energije od 3968 MWh. 

Sunčana elektrana je jedan od projekata koji će, prema strateškim planovima Ine, od Siska stvoriti Inin industrijski centar za obnovljive izvore energije, dok će se u Rijeci zadržati tradicionalna proizvodnja. na lokaciji sisačke rafinerije trenutačno radi 127 radnika, dok ih je nakon zaustavljanja rada rafinerije bilo 450, 2018. godine 800, a prije Domovinskog rata oko 3000, piše Večernjak. "Trenutačno se ne planira smanjenje broja zaposlenih tijekom 2023. Planirani opseg konzervacije postrojenja Rafinerije nafte Sisak, koja obuhvaća otvaranje, pražnjenje, čišćenje i inertizaciju postrojenja, bit će završen do kraja 2022." kažu u Ini. Oko gradnje biorafinerije u RN Sisak nema nikakvih odluka. 

TAGOVI