Uvoz zelenih proizvoda u EU znatno veći od izvoza

Autor: B.O. Objavljeno: 29.11.2022. 🕜 10:33 Lokacija: Luxembourg

EU je lani za uvoz vjetroturbina i, među ostalim, solarne opreme izdvojila 13,8 milijardi eura

Europska unija je u 2021. godini je za uvoz proizvoda za zelenu energiju (uključujući vjetroturbine, solarne module i biogoriva) izdvojila 13,8 milijardi eura. Istovremeno, pokazuju podaci statističkog ureda EU-a Eurostata, izvoz takvih proizvoda iz Europske unije bio je više nego dvostruko niži, iznosivši 5,7 milijardi eura. 

Konkretno, iz država izvan EU-a uvezeno je solarnih modula u vrijednosti 9,8 milijardi eura. K tomu, vrijednost uvezenih tekućih biogoriva dosegnula je 3,4 milijarde eura, a vjetroturbina 0,6 milijardi eura. 

Vrijednost uvezenih solarnih modula i tekućih biogoriva bila je puno veća od odgovarajuće vrijednosti izvoza takvih proizvoda u zemlje izvan EU-a. Točnije, njihov izvoz je iznosio dvije milijarde eura, odnosno 1,3 milijarde eura. 

Nasuprot tome, vrijednost izvezenih vjetroturbina bila je daleko veća od njihova uvoza (3,2 milijarde eura).

 

Promatrane skupine 

Valja naglasiti kako je, primjerice, izvoz tekućih biogoriva iznosio svega 0,5 milijardi eura u 2012. te je porastao na 1,7 milijardi eura u 2019. godini. Međutim, u posljednje dvije godine taj se izvoz smanjio i pao je na 1,3 milijarde eura u prošloj godini, javlja Eurostat

Vrijednost uvoza vjetroturbina i tekućih biogoriva u EU lani bila je veća nego u 2012. godini. Drugim riječima, u promatranom razdoblju uvoz vjetroturbina uvećan je za 418 posto, a biogoriva za dva posto. Naprotiv, uvoz solarnih modula bio je manji za tri posto.  

Izvoz vjetroturbina i biogoriva lani također je bio veći nego u 2012. (za devet posto, odnosno za 173 posto. Pritom je izvoz solarnih modula bio manji za 13 posto. No, dok je u posljednje tri godine zabilježen rast izvoza vjetroturbina i solarnih modula, izvoz tekućih biogoriva je pak smanjen.

TAGOVI