Agencija za ugljikovodike ovlaštena je za istražna bušenja

Autor: N.D. Objavljeno: 30.11.2022. 🕜 13:58 Lokacija: Zagreb

AZU će uložiti 225 mil. kn u potvrđivanje geotermalnog potencijala kako bi investitorima umanjila rizik

Hrvatska je kroz izmjene i dopune Zakona o Agenciji za ugljikovodike uvrstila odredbu kojom se Agencija ovlašćuje u ime Republike Hrvatske izvoditi i istražne radove na područjima od interesa te na taj način deriskirati početna ulaganja. Agencija za ugljikovodike izradila je projekt razvoja geotermalnog potencijala za potrebe toplinarstva te je u Nacionalni plan oporavka i održivosti (NPOO) nominirali šest područja od interesa koje će razvijati zajedno s lokalnim zajednicama. 

Kroz mjeru C1.2. R1-I2 Poticanje energetske učinkovitosti, toplinarstva i obnovljivih izvora energije za dekarbonizaciju energetskog sektora, Agenciji za ugljikovodike odobrena su sredstva u iznosu od 225 milijuna kuna namijenjenih za potvrđivanje geotermalnog potencijala. Na taj način, Agencija će u ime Republike Hrvatske, odnosno u korist lokalnih zajednica deriskirati početnu fazu projekta. 

Prva snimanja kreću uskoro na područjima gradova Velike Gorice, Zaprešića, Siska, Vinkovaca, Osijeka te Vukovara, a koja osim geotermalnog potencijala posjeduju i postojeće toplinske sustave koje u kratkom roku mogu biti prilagođene za prijenos toplinske energije iz geotermalnih voda. Na taj način, lokalnoj zajednici pomoglo bi se u realizaciji projekata primjene geotermalnih voda za potrebe toplinarstva, a Republici Hrvatskoj visokim stupnjem pripremljenosti, odnosno deriskiranošću projekata, osigurala konkurentska prednost na tržištu razvoja geotermalnih energetskih projekata, objavila je AZU.

Martina Tuschl u EGEC-u


Na Europskom geotermalnom kongresu u Berlinu, koji je okupio znanstvene stručnjake, predstavnike Europske komisije, političke predstavnike te investitore kako bi govorili o ogromnom potencijalu geotermalne energije, njezinoj ključnoj ulozi u energetskoj tranziciji i izazovima s kojima se susreće, jučer je izabran novi odbor Europskog vijeća za geotermalnu energiju. U novom sastavu odbora, kao članica odbora izabrana je i Martina Tuschl, direktorica Sektora za geotermalnu energiju Agencije za ugljikovodike (AZU). 

EGEC, Europsko vijeće za geotermalnu energiju, neprofitna je međunarodna organizacija osnovana 1998. sa sjedištem u Bruxellesu, osiguravaju vezu između industrije i europskih institucija. Više od 150 članova, uključujući developere, proizvođače opreme, dobavljače električne energije, nacionalne udruge, konzultante, istraživačke centre, geološka istraživanja i javne vlasti, čine EGEC jedinstvenom mrežom koja ujedinjuje i predstavlja cijeli geotermalni sektor. 

Članovi EGEC-a prepoznali su značajan doprinos Agencije za ugljikovodike i direktorice Sektora za geotermalnu energiju u promicanju geotermalne energije kao i predan rad s ciljem razvoja, unaprjeđenja i aktiviranja projekata korištenja geotermalne energije u Republici Hrvatskoj. Ovo je ujedno i velika potvrda za Republiku Hrvatsku koja se ovim članstvom pozicionirala uz bok zemljama poput Norveške, Njemačke, Nizozemske, Francuske, Italije i Mađarske.

TAGOVI