Obnovljivci su EU tijekom rata uštedili puno novca

Autor: N.D. Objavljeno: 18.10.2022. 🕜 09:50 Lokacija: Zagreb

Rekordna proizvodnja iz obnovljivaca štedi superskupi prirodni plin

Nova studija think tankova E3G-a i Embera otkriva da su vjetar i Sunce proizveli četvrtinu električne energije u EU od početka rata, uz rekordan rast samo od prošle godine čime su izbjegnuti troškovi plina od 11 milijardi eura. Međutim, EU je još uvijek potrošila procijenjenih 82 milijarde eura na fosilni plin tijekom tog razdoblja kako bi opskrbila 20% svoje električne energije. 

Vjetroelektrane i solarne elektrane proizvele su rekordnih 24% električne energije u EU-u od ožujka do rujna ove godine (345 TWh), što je povećanje od rekordnih 39 TWh na godišnjoj razini, što je porast u odnosu na 21% električne energije u EU-u u istom razdoblju prošle godine. Devetnaest zemalja EU postiglo je rekord u vjetru i Suncu, uključujući Francusku (14%), Italiju (20%), Poljsku (17%) i Španjolsku (35%). 

Rekordi

Rekordno povećanje u usporedbi s prošlom godinom izbjeglo je potrebu za osam milijardi kubičnih metara dodatnog prirodnog plina po cijeni od 11 milijardi eura. Studija ukazuje da su prošli politički izbori koji su povećali ovisnost EU-a o plinu i kočili ambicije EU-a u pogledu obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti glavni pokretači sadašnje rekordno visoke inflacije u Europi. Ipak, postojećim vjetro i solarnim kapacitetima izbjegnut je znatan skupi uvoz plina i time spriječena još veća inflacija i dublja kriza. 

 U svojoj analizi E3G i Ember zaključuju da ambicija Europske komisije RePowerEU ima potencijal značajno i brzo smanjiti izloženost Europe skupom uvozu plina, jačajući njezinu energetsku i cjenovnu sigurnost. Za to bi je trebale podržati države članice EU-a i Europski parlament te unijeti u zakonodavstvo, o čemu se trenutno pregovara.

TAGOVI