Energetska dozvola za VE Dževa

Autor: B.O. Objavljeno: 18.10.2022. 🕜 12:56 Lokacija: Sarajevo (Bosna i Hercegovina)

Aktivnosti oko vjetroelektrane u bosanskohercegovačkoj općini Glamoč

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine nedavno je prihvatila izvješće Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije (FMERI) o aktivnostima u postupku izdavanja energetske dozvole i dala prethodnu suglasnost ovom ministarstvu u postupku izdavanja energetske dozvole tvrtki Vjetroelektrane Glamoč za gradnju vjetroelektrane Dževa, odobrene snage priključenja od 46 MW. 

Planirana proizvodnje električne energije iz VE Dževa u bosanskohercegovačkoj općini Glamoč je 160 GW h godišnje. 

U izvješću je navedeno da je gradnja vjetroelektrana bitan dio razvoja elektroenergetske djelatnosti iz obnovljivih izvora i gospodarstva uopće.

 

Unapređenje gospodarstva 

Također, istaknuto je kako je jedno od svojstava glamočkog područja izrazito dobar potencijal vjetroenergije, koji još nije iskorišten na odgovarajući način u razvojnom kontekstu. 

Projekt izgradnje VE Dževa pridonio bi unapređenju stanja u gospodarstvu u Hercegbosanskoj županiji (Kantonu 10), a posebice u općini Glamoč

Također, kronološki su predstavljene ostvarene i aktivnosti u tijeku, kao i planovi za nadolazeće razdoblje u realiziranju projekta VE Dževa te njegov status. 

"Tako je, među ostalim, navedeno kako se na temelju zabilježenih podataka o vrijednosti izmjerenih brzina vjetrova zaključilo da je lokacija Dževa jedna od izdašnijih po pitanju vjetra u Bosni i Hercegovini i nudi ogroman resursni potencijal. Naime, srednja vrijednost izmjerenih brzina vjetrova u promatranom razdoblju iznosila je 7,4 m/s, kako u satnom, tako i u desetminutnom razdoblju, uz maksimalnu zabilježenu prosječno satnu vrijednost u razdoblju mjerenja od 33,78 m/s", izvijestila je Vlada FBiH.

TAGOVI