Nova bolnica u Blatu trebala bi koristiti geotermalnu energiju

Autor: N.D. Objavljeno: 19.10.2022. 🕜 13:35 Lokacija: Zagreb

Gradnja Nacionalne dječje bolnice mogla bi optimistično početi 2024.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izvijestio je da je s ministrom zdravstva Vilijem Berošem razgovarao o izgradnji bolnice u Blatu, na lokaciji gdje je samodoprinosom građana bivše Jugoslavije trebala niknuti sveučilišna bolnica. Sada se spominje gradnja velebne Nacionalne dječje bolnice, za koju bi studija izvodivosti završena krajem 2021. RTL doznaje da je riječ o projektu vrijednom 300 mil. EUR, a na tu lokaciju trebale bi preseliti Klinika za dječje bolesti Zagreb (Klaićeva) i nekoliko dječjih odjela iz drugih zagrebačkih bolnica. 

U tijeku su radni sastanci Ministarstva i Grada kako bi dogovorili zagrebačko ustupanje zemljišta u Blatu uz uvjet potpune izgradnje bolnice, za čiju izgradnju bi bila zadužena država. Pripremljena je i dokumentacija za raspisivanje natječaja za izradu idejnog projekta koji kreće u narednim tjednima, dok bi gradnja optimistično mogla krenuti 2024., a bit će financirana kroz NPOO. Bruto površina bolnice bit će 100.000 m3, a gradit će se u dvije faze. 

Posve zeleni greenfield

"Prema studiji izvodljivosti, bila bi to greenfield investicija na istočnom djelu buduće Sveučilišne bolnice. Tehnički dio objekta potreban za funkcioniranje bolnice bio bi korišten od stare građevine, ali tehnički uporabljive i iskoristive dok bi se kompletna bolnica gradila istočno od sadašnje lokacije Sveučilišne bolnice. Kako je riječ o greenfiled investiciji, Nacionalna dječja bolnica predstavlja potpuno održivu građevinu ne samo u Hrvatskoj, već i u Europskoj uniji", ističu u ministarstvu. 

Do 84% ukupnih potreba za energijom dolazit će iz obnovljivih izvora, dalje navode, dijelom iz solara, ali i velikim dijelom iz geotermalnih izvora kojima obiluje sama lokacija na kojoj će se graditi buduća bolnica.

TAGOVI