Ministarstvo okoliša i turizma Federacije Bosne i Hercegovine stavilo je na uvid Zahtjev za prethodnu procjenu utjecaja na okoliš projekta gradnje vjetroelektrane Gradina snage 72,6 MW. Ta vjetroelektrana će se graditi u općini Tomislavgrad, između naselja Gornji Brišnik, Kovači i Vrilo. 

Ulagač u tu vjetroelektranu koja će imati 11 vjetroagregata pojedinačne snage 6,6 MW je tvrtka VE Gradina iz Tomislavgrada. 

Cjelokupna dokumentacija može se pogledati u prostorijama Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Hamdije Čemerlića 2, Sarajevo, 3. kat, uz prethodnu najavu. K tomu, izvijestilo je Federalno ministarstvo okoliša i turizma, primjedbe i mišljenja na zahtjeve za prethodnu procjenu utjecaja na okoliš tih projekata mogu se dostaviti na adresu ministarstva u pisanom obliku u roku od 30 dana od objave na web stranici.

 

Vjetroelektrana pokraj Knina 

Inače, VE Gradina je u vlasništvu tvrtke C.E.M.P. sa sjedištem u Donjem Stupniku. Vlasnik te tvrtke je pak skupina Lager iz Posušja, koja je u Hrvatskoj, u općini Ervenik pokraj Knina, izgradila vjetroelektranu Krš-Pađene snage 142 MW. 

"Cilj Lager grupe je postati proizvođač električne energije iz obnovljivih izvora i u suradnji s vodećim svjetskim proizvođačima proizvoditi i isporučivati tržištu modernu opremu za vjetroelektrane te graditi i puštati u rad obnovljive izvore. Želimo biti regionalni lider na tržištu vjetroagregata i drugih obnovljivih energetskih sustava", navodi se na stranicama skupine Lager.