Potpisan ugovor za novu HEP-ovu malu hidroelektranu od 1,5 MW

Autor: N.D. Objavljeno: 13.10.2022. 🕜 14:40 Lokacija: Otočac

HEP i Končar u zanimljivoj novoj suradnji na rijeci Lici

Tvrtke Male hidre d.o.o. i KONČAR-Inženjering d.o.o. sklopile su jučer ugovor za izgradnju Male hidroelektrane Otočac, vrijedan 90 milijuna kuna. U nazočnosti predsjednika Uprave Hrvatske elektroprivrede Frane Barbarića, predsjednika Uprave KONČAR - Elektroindustrije Gordana Kolaka, župana Ličko-senjske županije Ernesta Petryja te gradonačelnika Otočca Gorana Bukovca, ugovor je u ime investitora potpisala Nastja Kuharić, direktorica tvrtke Male hidre d.o.o., te u ime izvođača Željko Tukša, predsjednik Uprave KONČAR–Inženjeringa d.o.o. 

 Priključna snaga elektrane bit će 1,5 MW, a očekivana godišnja proizvodnja 6,9 milijuna kWh, što je dovoljno za opskrbu oko 1.500 kućanstava.

Nositelj projekta je društvo Male hidre d.o.o., kojem su osnivači HEP d.d. i KONČAR – Obnovljivi izvori d.o.o., a glavni izvođač radova društvo KONČAR - Inženjering d.o.o. Vrijednost investicije je 90 milijuna kuna, a predviđeno trajanje izgradnje je dvije godine od potpisa ugovora.

Potencijal rijeke Like

Mala hidroelektrana Otočac sastojat će se od tri proizvodne jedinice, a izgradit će se na području naselja Šumečica uz odvodni kanal tunela Lika-Gacka, kojim se vode rijeke Like prevode u rijeku Gacku. Stavljanjem u funkciju MHE Otočac dodatno se povećava energetska iskoristivost voda rijeke Like, odnosno iskorištava se njen preostali hidroenergetski potencijal, prije njenog spajanja s rijekom Gackom. Izgradnjom se neće promijeniti postojeći protok rijeke Like, već će se voda umjesto protoka preko dvije postojeće vodne stepenice preusmjeriti na objekte buduće MHE Otočac, kažu u HEP-u. 

Osim poticanja domaće proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, projekt MHE Otočac povećat će sigurnost opskrbe na području Grada Otočca te omogućiti angažman lokalnih obrtnika i drugih poduzetnika tijekom izgradnje i održavanja hidroelektrane

U okolnostima energetske krize Hrvatska elektroprivreda nastavlja s investicijama kao što je i mala hidroelektrana Otočac, vrijedna 90 milijuna kuna. Suradnjom s KONČAROM potičemo razvoj i konkurentnost domaće elektroindustrije. Na području Ličko-senjske županije HEP realizira i niz drugih projekata, od koji je najveći druga faza HES Senj vrijedna 3,45 milijardi kuna. Ove je godine početkom radova na tunelu i kanalu Bakovac – Lika u punom smislu riječi počela realizacija prvog dijela tog projekta – Hidroenergetskog sustava Kosinj. Značajna se ulaganja odnose i na distribucijsku mrežu, čak 150 milijuna kuna u razdoblju od 2020. do kraja 2022. godine. Te investicije potvrđuju da je HEP i ovu krizu dočekao spreman i stabilan i da će dati puni doprinos provedbi mjera Vlade Republike Hrvatske“, izjavio je predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić


TAGOVI