Krediti za VE Poklečani

Autor: B.O. Objavljeno: 10.10.2022. 🕜 12:54 Lokacija: Sarajevo (Bosna i Hercegovina)

EIB i KfW podupiru novu bosanskohercegovačku vjetroelektranu

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) podržala je inicijativu da se kreditnim zaduženjima osiguraju sredstva do 150 milijuna eura za realizaciju projekta Vjetroelektrane (VE) Poklečani. Riječ je o kreditima do po 75 milijuna eura Europske investicijske banke (EIB) i njemačke Kreditne banke za obnovu – KfW

U izvješću je objašnjeno kako se Elektroprivreda HZHB 14. srpnja obratila Federalnom ministarstvu financija sa zahtjevom za pokretanje postupka za stvaranje obveza na temelju vanjskog državnog duga kod EIB-a i KfW-a u iznosu do 150 milijuna eura za financiranje tog projekta. 

Kako je navedeno, planirana je gradnja 20 vjetroagregata pojedinačne snage do 6,6 MW. Tako bi ukupna snaga VE Poklečani iznosila 132 MW te bi se, prema očekivanjima, u njoj proizvodilo približno 436,96 GW h električne energije godišnje.

 

Hidrološki uvjeti 

Ostvarenjem tog projekta, povećat će se proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora, što bi pridonijelo smanjenju emisija CO2

Elektroprivreda HZHB će gradnjom te vjetroelektrane uvećati proizvodne kapacitete za 14,6 posto te povećati godišnju proizvodnju za približno 20 posto. Jednako tako, smanjit će ovisnost o hidrološkim uvjetima i cijenama električne energije na tržištu. K tomu, realizacijom tog projekta će se povećati i ekonomska konkurentnost, što će dovesti do konkurentnijih cijena električne energije. 

U izvješću je istaknuto kako će, nakon što je Elektroprivreda HZHB prihvatila zahtjev za pokretanje inicijative za zaduživanje, Federalno ministarstvo financija procijenilo kreditnu sposobnost tog javnog poduzeća. Također, projekt VE Poklečani je uvršten u Program javnih investicija FBiH 2022.-2024., što je temelj za pokretanje inicijative za zaduženje.

 

Krajnji dužnik 

Vlada FBiH je prošlotjednim zaključcima zadužila Federalno ministarstvo financija, Elektroprivredu HZHB i Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije da u pregovarački tim o kreditima imenuju svoje ovlaštene predstavnike. 

Konačne odluke o zaduženju bit će donesene nakon završetka pregovora s EIB-om i KfW-om s kojim će biti utvrđeni konačni uvjeti kreditnih zaduženja, za koja je krajnji dužnik Elektroprivreda HZHB, izvijestila je Vlada FBiH

Federalno ministarstvo financija će Vladi FBiH podnijeti izvješće o pregovorima, kao i tekst usuglašenih ugovora između Bosne i Hercegovine i EIB-a, odnosno KfW-a.

TAGOVI