Ugovor za dvije vjetroelektrane u BiH

Autor: B.O. Objavljeno: 21.07.2022. 🕜 10:57 Lokacija: Livno (BiH)

Vjetroelektrane će se graditi na području općina Glamoč i Bosansko Grahovo

Vlada Hercegbosanske županije jučer je potpisala ugovor s tvrtkom Vjetroelektrane dah planine sa sjedištem u Mostaru za gradnju vjetroelektrana u bosanskohercegovačkim općinama Glamoč i Bosansko Grahovo. 

Koncesionaru je dodijeljena koncesija za gradnju vjetroelektrane Čadilj na području općine Glamoč, snage 138 MW. Za nju je određena jednokratna koncesijska naknada od približno 238.900 kuna (62.236,42 KM). 

Godišnja koncesijska naknada obračunavat će se u iznosu od 1,75 posto.

 

Ugovori na 30 godina 

Također, dodijeljena je koncesija za gradnju vjetroelektrane Marino Brdo na području općine Bosansko Grahovo, snage 126 MW. Za nju je pak određena jednokratna koncesijska naknada od otprilike 216.300 kuna (56.330,80 KM). 

Godišnja koncesijska naknada za tu koncesiju obračunavat će se u iznosu od 1,78 posto od ukupnog bruto prihoda ostvarenog proizvodnjom električne energije, izvijestila je Vlada Hercegbosanske županije

Ugovori su sklopljeni na razdoblje od 30 godina u svrhu korištenja energije vjetra za proizvodnju električne energije, odnosno isključivo u svrhu obavljanja elektroprivredne gospodarske djelatnosti proizvodnje, prijenosa, distribucije i trgovine električnom energijom za elektroenergetski objekt – vjetroelektranu.

TAGOVI