Aplikacijom do podataka o sunčanom potencijalu

Autor: B.O. Objavljeno: 22.07.2022. 🕜 12:47 Lokacija: Zagreb

Predstavljena je aplikacija Energetski info centar Grada Zagreba

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević ovaj tjedan je predstavio aplikaciju Energetski info centar Grada Zagreba

Zahvaljujući korištenju te aplikacije, građani i poduzetnici mogu dobiti podatke o sunčanom potencijalu vlastitog krova. Također, mogu saznati koliko bi bila ušteda i povrat ulaganja ako postave sunčanu elektranu na krovove svojih kućanstava ili poslovnih prostora. 

Aplikaciju su izradili Grad Zagreb i Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), u suradnji s tvrtkom GDi. 

S obzirom na zimske uvjete koji slijede i povećanje cijene energenata, istaknuo je Tomašević, Sunčeva energija postaje još značajniji obnovljivi izvor u Zagrebu. 

"Grad Zagreb s ovom aplikacijom radi veliki iskorak u informiranju građana i poduzetnika o tome kako mogu prijeći na obnovljive izvore, ponajprije koristeći potencijale Sunčeve energije. U aplikaciju su uneseni svi zagrebački krovovi. Svatko može doći do bilo kojeg objekta, obilježiti krov vlastite višestambene zgrade, obiteljske kuće ili javne zgrade te će dobiti površinu tog krova. Zatim, može unijeti podatke o potrošnji električne energije, nakon čega kalkulator ponudi kvadraturu koja je potrebna za postavljanje fotonaponskih ćelija te izračuna koliki je povrat ulaganja", objasnio je.

 

Dekarbonizacija zagrebačkih domova

On je dodao kako će u jesen biti otvoren i centar gdje će građani moći fizički doći kako bi se informirali i savjetovali. 

"Ovo je prva faza, a uskoro ćemo pokazati podatke o potrošnji električne energije, vode, plina i drugih energenta po zgradama u Zagrebu, kako bi građani mogli vidjeti i usporediti podatke o potrošnji energije koje imaju njihove zgrade te izračunati sve potrebno za potpunu dekarbonizaciju svojeg doma ili poslovnog objekta", rekao je. 

Kao jedan od ključnih elemenata Energetskog info centra uspostavlja se internetska platforma koja omogućava izračun osnovnih parametara sunčanih elektrana integriranih u obiteljske kuće, odnosno višestambene zgrade: https://eic.zagreb.hr/solarnaMapaZagreb/

"Platforma je vrlo intuitivna i jednostavna za korištenje, sve što je potrebno je adresa odnosno odabir zgrade, iznos mjesečnih računa za električnu energiju, a platforma sama ponudi informativni izračun putem kojeg se može doznati kolikom površinom krova se raspolaže, koliko kilovata sunčane elektrane je moguće instalirati na vlastitom krovu, iznos i povrat ulaganja te godišnje uštede koje se mogu ostvariti", istaknuo je ravnatelj REGEA-e Julije Domac.

 

Višestambene zgrade 

U planu je i realizacija integriranih sunčanih elektrana snage veće od 50 MW na krovovima obiteljskih kuća, višestambenih zgrada te javnih i gospodarskih objekata.   

"Izgradnjom sunčanih elektrana, smanjit će se režijski troškovi, stvoriti preduvjeti za dekarbonizaciju zgrada te smanjiti emisija stakleničkih plinova. Očekuje se smanjenje emisija za oko 100.000 tona CO2 godišnje te godišnja proizvodnja električne energije od oko 50.000 MW h", objavljeno je na stranicama Grada Zagreba i REGEA-e

U suradnji s REGEA-om, sredstva će se osigurati iz programa PVMax, proračuna Grada Zagreba i dostupnih izvora financiranja iz Europske unije.

power and energy masters

TAGOVI