Portugal dobio plutajuću sunčanu elektranu

Autor: B.L. Objavljeno: 28.07.2022. 🕜 12:23 Lokacija: Tulsa, Oklahoma (SAD)

Postrojenje snage 5 MW izvedeno je na akumulaciji CHE Alqueva

Portugalska elektroenergetska tvrtka EDP u pogon je pustila plutajuću sunčanu elektranu. Postrojenje je izgrađeno na akumulacijskom jezeru CHE Alqueva i ima snagu 5 MW. Ukupna ulaganja u projekt iznosila su 6 mil. eura, a za izgradnju je bilo potrebno sedam mjeseci.

Postrojenje zauzima površinu jezera od 4 ha ili 0,016% ukupne površine. Sastoji se od ukupno 12 000 fotonaponskih modula i moći će proizvoditi 7,5 GW h električne energije godišnje, što odgovara potrošnji za više od 30% stanovništva pokrajine u južnom dijelu Portugala

Time će se istodobno povećati snaga i proizvodnja energetskog sustava koji čini CHE Alqueva, čija ukupna godišnja proizvodnja iznosin 300 GW h godišnje, čime se pokriva potrošnja za oko 92 000 portugalskih kućanstava, a ujedno se (u usporedbi s istom proizvodnjom električne energije u postrojenjima na fosilno gorivo) ekvivalentne emisije ugljičnog dioksida smanjuju za više od 133 000 t godišnje. No, to nije sve jer je u planu prerastanje sustava u hibridni sustav, tako što će se postojećoj crpnoj (reverzibilnoj) hidroelektrani i novoigrađenoj sunčanoj elektrani uskoro pridružiti i sustav za baterijsku pohranu energije nazivne snage 1 MW i kapaciteta pohrane oko 2 MW h. Sva postrojenja pri tome će koristiti jedno, postojeće rasklopno postrojenje za spajanje na portugalski elektroenergetski sustav, izvijestio je američki energetski portal 'Renewable Energy World'.

TAGOVI