Suncem do pitke vode

Autor: B.L. Objavljeno: 28.07.2022. 🕜 12:41 Lokacija: Maarsen (Nizozemska)

Veolia i TotalEnergies grade solarno desalinizacijsko postrojenje u Omanu

Francuske tvrtke Veolia i TotalEnergies gradit će solarno desalinizacijsko postrojenje u gradu Suru u Omanu. Postrojenje će se nalaziti pokraj postojećeg Veolijinog desalinizacijskog postrojenja Sharqiyah koje osigurava pitku vodu za više od 600 000 stanovnika istoimene omanske pokrajine. 

Sunčana elektrana imat će vršnu snagu 17 MW i pokrivat će površinu od čak 130 000 m2, čime će se osiguravati proizvodnja više od 30 000 MW h električne energije godišnje, a time se može pokriti trećina dnevne potrošnje desalinizacijskog postrojenja. Elektrana će se sastojati od 32 000 fotonaponskih modula i imat će ugrađeni mehanizam ('tracker') za praćenje kretanja Sunca po nebu, kako bi se što je moguće više iskoristilo Sunčevo zračenje. 

Projekt je u cijelosti u skladu s omanskom strategijom za pokrivanje više od 30% potreba za električnom energijom iz obnovljivih izvora do 2030. godine, a također u skladu sa 'zelenim' i 'niskougljičnim' strategijama dva spomenuta francuska diva: Veolije u vodoprivredi i TotalEnergiesa (nekadašnjeg Totala) u energetici. Do sada je u Omanu izgrađena VE Dhofar, dvije sunčane elektrane u Manahu i 11 hibridnih postrojenja u kojima su sunčane elektrane kombinirane s dizelskim generatorima, a tu je i inicijativa ‘Sahim’ koja za cilj ima postavljanje malih sunčanih elektrana na krovove stambenih i poslovnih zgrada, objavio je energetski portal 'Power Engineering International'.

TAGOVI