Crna Gora ograničava cijenu peleta

Autor: B.O. Objavljeno: 04.08.2022. 🕜 10:21 Lokacija: Podgorica (Crna Gora)

Privremena mjera u službi zaštite standarda građana

Vlada Crne Gore je, na prijedlog Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma te u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, usvojila odluku kojom se ograničava prodajna cijena peleta na najviše 269 eura po toni kod proizvođača i 320 eura u trgovini na malo. 

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović kazao je kako ovom dopunom Odluke o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi, Crna Gora postaje najkonkurentnija zemlja u okruženju po pitanju cijene peleta. 

"Svugdje oko Crne Gore ta cijena oscilira od 450 do 480 eura ili više od toga. Da ne govorim o zemljama Europske unije gdje ta cijena ide do 500 i 600 eura po toni. Zahvaljujem proizvođačima peleta s kojima je postignut dogovor da se prema domaćem tržištu nastupi s takvim cijenama. Oni su se obvezali da će osigurati određene količine. Mi smo precizirali da 15 posto proizvodnje mora biti namijenjeno crnogorskom tržištu, a ostatak mogu izvoziti jer oni mnogo više proizvode nego što su potrebe Crne Gore, pa samim time imaju pojačan izvozni kapacitet", rekao je. 

U Crnoj Gori se godišnje, prema podacima Monstata, proizvede od 80 do 90 tisuća tona peleta, dok su tamošnje potrebe približno 20 tisuća tona. 

Stanje na tržištu peleta i značajan rast cijena tog proizvoda u odnosu na prethodnu godinu, izvijestilo je Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore, uvjetovali su potrebu da Vlada Crne Gore donese ovu privremenu mjeru kako bi se zaštitio životni standard građana, posebice u vrijeme pribavljanja nužnih zaliha za predstojeću ogrjevnu sezonu.

TAGOVI