I Srbija ograničava cijenu peleta

Autor: B.O. Objavljeno: 08.08.2022. 🕜 09:49 Lokacija: Beograd (Srbija)

Uredbom do zaštite energetske sigurnosti

Vlada Republike Srbije je na prošlotjednoj sjednici donijela Uredbu o ograničavanju cijene peleta, kao i Odluku o privremenoj zabrani izvoza peleta i određenih drvnih sortimenata od bitne važnosti za Srbiju. 

Uredbom o ograničavanju visine cijene peleta, koja je donesena kako bio se zaštitila energetska sigurnost te zemlje, predviđeno je da najveća maloprodajna cijena peleta ne smije biti veća od približno 2.430 kuna (38.000 dinara) po toni u svim pakiranjima. 

Uredba stupa na snagu dan nakon objave u Službenom glasniku Republike Srbije, a vrijedi 90 dana. Nadzor nad primjenom te uredbe provodit će inspekcija Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije kontroliranjem maloprodajne cijene peleta, javlja Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije

Odluka o privremenoj zabrani izvoza peleta i određenih drvnih sortimenata za potrebe proizvodnje krutih goriva iz biomase na srpskom tržištu donesena je u cilju sprječavanja nestašice tih proizvoda nastale uslijed povećanog izvoza i potreba stanovništva za opskrbom prouzrokovanim krizom na svjetskom tržištu energenata.

TAGOVI