Ministar gospodarstva Sarajevske županije (Kantona Sarajevo) Adnan Delić sredinom ovog tjedna najavio je kako gradnja vjetroelektrane (VE) Ivan Sedlo-Hadžići službeno počinje 26. rujna. 

On je još u veljači prošle godine potpisao dodatak ugovora o koncesiji za gradnju i korištenje VE Ivan Sedlo-Hadžići sa Samirom Džaferbegovićem, direktorom tvrtke Suzlon Wind Energy BH, ali zbog nužnih dodatnih izmjena u projektnoj dokumentaciji, složenosti predmeta koncesije, tj. gradnje i korištenja vjetroelektrane, parcelizacije zemljišnih čestica u obuhvatu lokacije predmeta koncesije, a zatim i složenosti administrativnih procedura gradnja nije počela do danas. 

"Potrajalo je, ali mi smo se maksimalno angažirali kako bismo ulagaču omogućili početak investicije čija je vrijednost 30 milijuna eura, koja će Sarajevo uvesti u zajednicu proizvođača zelene energije. Imali smo niz prepreka koje smo napokon savladali i raduje me što ćemo u ponedjeljak službeno označiti početak gradnje", najavio je Delić.

 

Administrativne procedure 

Ministar je istaknuo kako je ta tvrtka primjer kako se ne treba postupati s ulagačima koji odluče investirati u BiH te da je takva praksa prošlost u Sarajevskoj županiji, posebice sada kada ona ima svoju Agenciju za privlačenje investicija i privatizaciju koja će biti siguran i pouzdan partner svim ulagačima koji pokažu zanimanje za ulaganje. 

"To je kompanija koja od 2016. godine pokušava realizirati svoju investiciju i koja želi uložiti milijune, ali mi je usporavamo našim administrativnim procedurama. Od prošle godine aktivno smo radili na uklanjanju svih prepreka i konačno omogućili realizaciju ovog projekta", podsjetio je, objavljeno je na stranicama Sarajevske županije

On je dodao i da je pismo koje je dobio od Tejjasa Parmera, direktora i člana Uprave Suzlon Energyja iz Danske, pokazatelj kako se zakonski okvir U BIH mora mijenjati i uskladiti s potrebama modernog tržišta, kao i odnos prema investitorima, kako bi se promijenio nepovoljan imidž Bosne i Hercegovine u očima stranih investitora.

 

Primjer drugima 

U pismu zahvale upućenom ministru Deliću, direktor Parmer istaknuo je kako je bosanskohercegovačka podružnica tvrtke Suzlon godinama predano radila na ispunjavanju svih zakonskih zahtjeva BiH te da su u projekt uložili iskustvo, znanja i značajna financijska sredstava. 

"Manevrirali smo kroz labirint složenog pravnog okvira i administrativnog sustava uspostavljenog u Bosni i Hercegovini. Trenutno smo blizu postizanja našeg cilja i projekt za gradnju vjetroelektrane je spreman. Iznimno nam je drago što je projekt Ivan Sedlo pionirski i prva vjetroelektrana ikada razvijena u Sarajevskoj županiji. Nadamo se da će naša investicija poslužiti kao pozitivan primjer i dokaz drugim investitorima da su ovi projekti mogući u Sarajevskoj županiji i da su nadležne institucije spremne pomoći i podržati ulagače na putu ostvarenja njihovih projekata", stoji, među ostalim, u pismu direktora tvrtke Suzlon iz Danske.

Podsjećamo, VE Ivan Sedlo gradi se na području općine Hadžići, a sastoji se od pet vjetroagregata pojedinačne snage pet MW.