Čak 1,4 milijuna eura za 1 MW sunčanih elektrana

Autor: B.O. Objavljeno: 27.09.2022. 🕜 08:29 Lokacija: Poreč

Sunčana energija za energetsku tranziciju

U Poreču je jučer najavljen početak provedbe projekta 'Dobra energija - Solarna energija za energetsku tranziciju', koji će do proljeća 2024. osigurati ugradnju jednog MW sunčanih elektrana na javne objekte na području Istarske županije, Cresa, Čakovca, Zaprešića i Ivanić Grada. 

Na konferenciji su sudjelovali istarski župan Boris Miletić, zamjenica veleposlanika Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Homma Latif, direktor Istarske regionalne energetske agencije (IRENA) Valter Poropat te upravitelj Zelene energetske zadruge (ZEZ) Zoran Kordić

Vrijednost projekta je 1,4 milijuna eura, a on je odlukom Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije ostvario pravo na 85 posto financiranja (1,1 milijun eura) zahvaljujući bespovratnim sredstvima koje financiraju Island, Lihtenštajn i Norveška kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.-2021. u sklopu programa Energija i klimatske promjene.

 

Energetska kriza 

Nositelj projekta je Istarska županija, a partnere čine gradovi Poreč, Pula, Cres, Čakovec, Zaprešić i Ivanić Grad te IRENA, ZEZ i dva bilateralna partnera iz Norveške, Greenstaat Energy i Stiftelsen Seed Forum Norway. 

Istarski župan Boris Miletić je istaknuo kako je taj projekt dobar primjer kako slijediti direktive EU-a iz Europskog zelenog plana. 

"Naše se čovječanstvo danas susreće s izazovima uslijed klimatskih promjena. Vidimo što se događa na našem planetu, da su ekstremi sve veći i sve češći. Iz tog su se razloga i čelnici brojnih zemalja usmjerili na zelenu tranziciju jer je, kako se kaže, voda došla do grla. Način ophođenja čovjeka prema prirodnim resursima u posljednjih 200 godina je bio nedovoljno racionalan, i rekao bih, neodgovoran i zato se danas susrećemo s posljedicama takvog ophođenja. Imamo vidljivu energetsku krizu i ako želimo utjecati na naš planet i sačuvati ga za buduće generacije, moramo se okrenuti ka obnovljivim izvorima", poručio je.

 

Optimizacija ulaganja 

Miletić je dodao kako je Istarska županija pokrenula proceduru izmjene i dopune prostornog plana, a koje će obuhvaćati izgradnju sunčanih elektrana na području Istre. 

Zamjenica veleposlanika Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Homma Latif je izrazila zadovoljstvo što Norveška sudjeluje na projektu jer "on obuhvaća jednu jako važnu potrebu za cijelo naše društvo, a to je energetski program koji pokazuje da postoji veliki interes za zelene oblike energije, koji dolaze iz obnovljivih izvora". 

"Mi znamo da se vodni resursi smanjuju na našem planetu, da se padaline smanjuju, da dolazi do otapanja velikih ledenjaka i sve te klimatske promjene obvezuju nas na urgentno djelovanje", kazala je. 

Projekt uključuje postavljanje 22 sunčane elektrane ukupne snage jedan MW na javne objekte na području županije i gradova - partnera projekta. Raznovrsnost portfelja projekata iskoristit će za utvrđivanje preporuka za optimizaciju ulaganja u sunčane elektrane u Hrvatskoj, čime će projekt pomoći ekonomičnosti i pojednostavljenju procesa ulaganja u sunčane elektrane na javnim objektima diljem zemlje u budućnosti, priopćila je Istarska županija. 

Novi sunčani kapaciteti na području županije i gradova partnera projekta bit će i u službi aktivnijeg uključivanja građana u tranziciju na obnovljive izvore

U sklopu javnih objekata s novougrađenim sunčanim elektranama, građani će se informirati o ulaganju u fotonaponske sustave za kućanstva, što bi trebalo potaknuti dodatna ulaganja u Sunčevu energiju. Dodatno, kako bi se osigurali potrebni resursi za realizaciju novih solarnih kapaciteta u budućnosti, projekt osigurava i program neformalnog obrazovanja za instalatere sunčanih elektrana.

power and energy masters

TAGOVI