U Čađavici će niknuti snažna geotermalna elektrana

Autor: N.D. Objavljeno: 22.09.2022. 🕜 09:45 Lokacija: Čađavica

Dragan Jurilj ima novi projekt u Virovitičko-podravskoj županiji

Počeli su radovi na eksploatacijskom polju geotermalne vode Slatina 2 na području općine Čađavica. Dio je to projekta možda najveće geotermalne elektrane u Hrvatskoj, snage 20 MW, čija procijenjena vrijednost iznosi oko 90 milijuna eura. Najveća je to privatna investicija na području Virovitičko-podravske županije. Župan Igor Andrović, uz glavnog investitora Dragana Jurilja, načelnika Općine Čađavica Mirka Rončevića i zamjenika župana Marija Klementa, simboličnim je presijecanjem vrpce označio početak radova na eksploatacijskom polju geotermalne vode Slatina 2. Izvođač radova je tvrtka Crosco

Nakon dovršetka istražnih radnji koje bi trebale trajati šest mjeseci, slijedi ishodovanje potrebnih dozvola, potpisivanje ugovora i zatvaranje financijske konstrukcije, nakon čega bi trebala početi gradnja same elektrane koja će trajati 18 mjeseci. 

Kompleksnije ležište

"Odlučio sam se za prostor na području općine Čađavica jer smo analizama utvrdili da tu zaista postoji dragocjeni geotermalni potencijal koji je, prema našim procjenama, i bolji od onog u Velikoj Cigleni. Ovdje očekujem temperature i veće od 150 stupnjeva, kao i protoke od 400 do 500 tona na sat po bušotini. Istina je da se ovdje radi o malo kompleksnijem geotermalnom ležištu jer je ono malo dublje nego u Velikoj Cigleni, ovdje je to nekih 4500 metara, a neki intervali koje planiramo otvoriti čak su i na 5000 metara dubine te ćemo sve to testirati istražnim radnjama. Uspješni dovršetak testne geotermalne proizvodnje u ovoj bušotini preduvjet za implementaciju geotermalne elektrane", rekao je Jurilj za Večernji list. 

Nakon gradnje geotermalne elektrane i dokazivanja njezinih mogućnosti, u planu je, uz pomoć Virovitičko-podravske županije i Općine Čađavica, oformiti gospodarske zone u neposrednoj blizini i pokušati s kaskadnim korištenjem geotermalne vode u toplinske svrhe.
power and energy masters

TAGOVI