Energetska odobrenja zapela su u resornom ministarstvu

Autor: N.D. Objavljeno: 10.10.2022. 🕜 14:33 Lokacija: Zagreb

Od dvjestotinjak zahtjeva samo je jedna elektrana dobila energetsko odobrenje

U Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, naime, od 216 zahtjeva za energetska odobrenja novim elektranama na sunce,vjetar i druge ‘obnovljivce‘, koliko ih je podneseno u veljači ove godine, do sada je riješeno samo deset zahtjeva, a među njima je samo jedna elektrana i dobila energetsko odobrenje

"Dosad je objavljeno 10 javnih natječaja za izdavanje energetskog odobrenja, a na prijedlog Povjerenstva donesena je odluka o odabiru najpovoljnije ponude za izdavanje energetskog odobrenja za sunčanu elektranu Donja Dubrava, te je izdano energetsko odobrenje. Ostale odluke o provedenim javnim natječajima su u izradi i bit će objavljene na našim mrežnim stranicama", naveli su Jutarnjem listu u Ministarstvu. 

Tko je iskazao interes

Drugim riječima, investitori u više od 200 elektrana na obnovljive izvore energije nisu se pomakli s mjesta u nastojanju da dobiju energetsko odobrenje bez kojeg ne mogu početi s radom. Cijelu priču usporava i to što su projekti na državnom ili zemljištu jedinica lokalne samouprave, jer je nužan natječaj.

Najviše projekata, prema ovome pozivu Ministarstva, ‘gura‘ HEP. Riječ je, računajući i spomenutu elektranu u Donjoj Dubravi, o 21 elektrani, od čega 16 ‘solara‘, tri vjetroelektrane te po jednoj hidroelektrani i kogeneraciji. 

Iza HEP-a, po broju podnesenih zahtjeva, slijede Nautilus Technology iz Zaprešića s 12 sunčanih elektrana, zagrebački RP Global Projekti d.o.o. (šest solara i dvije vjetroelektrane), Adria Renewables d.o.o iz Zagreba sa šest ‘solara‘ te vinkovački Mamodo d.o.o. s pet sunčanih elektrana. U lobističkom Udruženju obnovljivih izvora energije Hrvatske apeliraju da se postupci izdavanja dokumentacije ubrzaju. Treba naglasiti da su u ovom "valu" investitori s uznapredovalim projektima, dok oni koji iskazuju interes ali nisu imatelji dijela bitne dokumentacije ili dozvola ovim tempom i par godina neće dočekati da im država dodijeli energetsko odobrenje.

TAGOVI