U 10 mjeseci MINGOR je izdao samo četiri energetska odobrenja

Autor: N.D. Objavljeno: 02.12.2022. 🕜 15:16 Lokacija: Zagreb

Fijasko primjene Zakona koji je trebao ubrzati odlučivanje o projektima obnovljivaca

U deset mjeseci samo četiri projekta obnovljivih izvora energije dobila su energetsko odobrenje, ključni papir za razvoj OIE projekata prema novom Zakonu o tržištu električne energije. U siječnju ove godine, naime, sukladno članku 133. spomenutog Zakona, 216 projekata iskazalo je interes za energetsko odobrenje, a zbog sporosti Ministarstva gospodarstva do sada je raspisan tek 21 natječaj. Podatak o završenim natječajima još je više poražavajući – Lider.hr piše da ih je okončano tek šest. 

A da stvar bude još gora, dvoje od šest investitora u propisanom roku nije platilo obveznu naknadu od 50 kuna po kw snage projekta, pa je tako u više od godinu dana od donošenja novog Zakona u Hrvatskoj samo četiri projekta, ukupne snage od 32 MW solarnih elektrana u Međimurskoj županiji uz jednu baterijsku pohranu u Šibenskoj županiji dobilo ‘zeleno‘ svjetlo za daljnji razvoj. Dakle, investitori u 15 tisuća MW projekata godinu dana besposleno vrte prstima i čekaju službenike Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja da odrade svoj posao. 

Uz nevjerojatnu sporost u raspisivanju natječaja, koji su više-manje formalnost jer se raspisuju po prijelaznim odredbama Zakona, Ministarstvo gospodarstva nije ništa revnije niti u donošenju podzakonskih akata. Uredba koja je trebala biti donesena prije 10 mjeseci, a koja bi definirala uvjete natječaja za projekte koji nisu mogli aplicirati po prijelaznim odredbama Zakona, još nije ugledala svjetlo dana. Još krajem prošle godine Ministarstvo je komuniciralo da je Uredba u visokom stadiju gotovosti, ali ni nakon godinu dana nije se pojavila na e-savjetovanju, piše Lider. Također, HERA još nije donijela tarifne stavke za priključak na prijenosnu i distribucijsku mrežu. 

TAGOVI