Bjelovar je dobio novac za istražna bušenja za geoterme

Autor: N.D. Objavljeno: 06.12.2022. 🕜 13:37 Lokacija: Bjelovar

Grad Bjelovar je dobio sredstva iz EEA i norveških grantova iz programa „Energija i klimatske promjene“

Grad Bjelovar dobio je potporu financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) i Norveškog financijskog mehanizma za projekt korištenja geotermalne energije na području Velikog Korenova - Korenovo GT-1, za infrastrukturne radove na bušotini. Grad je korisnik projekta s partnerima EFLA Consulting Engineers sa Islanda te Termama Bjelovar. 

Ukupna vrijednost projekta iznosi 3.468.743,62 €, od čega su bespovratna sredstva u iznosu od 1.300.000,00 €. Projekt će se provoditi od 24. svibnja 2022. do 30. travnja 2024. godine. Projekt ima za cilj povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, smanjenje emisije CO2 te povećanje sigurnosti opskrbe. Ciljevi će se ostvariti kroz izvođenje infrastrukturnih radova (građevinski, naftno-rudarski) na bušotini Korenovo GT-1 s ciljem eksploatacije geotermalne energije, s krajnjim planiranim kombiniranim korištenjem proizvedene energije (daljinsko grijanje i komercijalno korištenje). 

Veliki potencijali za Bjelovar 

Geotermalna energija dobivena iz bušotine koristit će se u toplinarske svrhe za snabdijevanje planiranog bazenskog kompleksa u Velikom Korenovu toplinskom energijom, zatim buduće Poslovne zone Korenovo i buduće planirane stakleničke poljoprivredne proizvodnje na području Velikog Korenova. 

Gradonačelnik Grada Bjelovara Dario Hrebak istaknuo kako je ovo revolucionarni projekt za Bjelovar. „Imamo geotermalnu energiju i trebamo je znati iskoristiti. Iako još uvijek za sigurnošću ne znamo što ćemo naći i rizici postoje, isplati se. Ukoliko ovaj projekt uspije u potpunosti, on otvara novih 5 do 7 bušotina na području grada, s kapacitetom od 30 do 40 MW topline, što bi bilo dovoljno za grijanje cijelog dana. Na duži niz godina, ovaj rizik je beznačajan u odnosu na benefite koje dobivamo. Ovo je prvi projekt u Hrvatskoj u kojem javni novac ulazi u područje geotermalne energije s velikim doprinosom lokalnoj zajednici. Danas stvaramo budućnost i jednim malim projektom stvaramo veliku priču koja će imati veliki utjecaj na zelenu tranziciju cijele Hrvatske.

TAGOVI