Rekonstrukcija i modernizacija HE Perućica

Autor: B. O. Objavljeno: 13.12.2022. 🕜 10:46 Lokacija: Nikšić (Crna Gora)
  • Dio Francisove turbine za hidroelektrane (izvornik: emel82 / Shutterstock, 2013.)

• turbine, hidroenergija, hidroelektrane
    Izvor: emel82 / Shutterstock

Vrijednost ulaganja prelazi 29,4 milijuna eura

Izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Nikola Rovčanin, član Odbora direktora i regionalni predstavnik tvrtke Voith Hydro, Reinhold Schneider i Predrag Krunić, potpisali su Ugovor o realizaciji druge faze projekta rekonstrukcije i modernizacije HE Perućica. 

Ugovorom je predviđena rekonstrukcija i modernizacija strojarske i elektroenergetske opreme na agregatima A5, A6 i A7. Time će se omogućiti optimalno upravljanje elektranom i vodnim potencijalom u stvarnom vremenu, kao i planiranje i optimizacija rada te hidroelektrane

Osnovni cilj je produljenje pogonskog vijeka i osiguranje visoke pogonske spremnosti agregata i objekata tog hidroenergetskog sustava, unapređenje zaštite okoliša, smanjenje rizika od havarija te optimizacija troškova eksploatacije i održavanja, izvijestila je EPCG

"HE Perućica je naše najstarije postrojenje, a nakon rekonstrukcije i modernizacije će biti i najmlađe. Nastavit ćemo djelovati u smjeru razvoja poslovne filozofije koja, pored ulaganja u postojeće, podrazumijeva i gradnju novih proizvodnih objekata po principu 'proizvodi tamo gdje trošiš'. Kao što je poznato, naš moto glasi 'EPCG radi!'. U skladu s tim je i naše nastojanje da se, kroz ulaganje, modernizira energetski sektor", rekao je Đukanović.

Suradnja s KfW-om 

"EPCG je pokrenula novi ulagački ciklus koji predviđa diversifikaciju proizvodnje električne energije, uz kontinuirano povećanje udjela obnovljivih izvora. U 2023. godini očekujemo i potpisivanje novog aranžmana s njemačkom Kreditnom bankom za obnovu za ugradnju osmog agregata u HE Perućica snage 58,5 MW i ukupne vrijednosti do 30 milijuna eura, čime ćemo bez dodatnih zahvata na okolišu doći do povećanja instalirane snage i ukupne proizvodnje elektrane", kazao je Rovčanin. 

"Prve isporuke u ovu regiju ostvarene su prije nekoliko desetljeća i vrlo smo ponosni na činjenicu da tako dugo surađujemo sa zemljama iz ovog okruženja, gdje Crnoj Gori zaista pripada posebno mjesto", istaknuo je Schneider. 

Inače, ovaj projekt se ostvaruje u suradnji s njemačkom Kreditnom bankom za obnovu (KfW), a vrijednost investicije je nešto više od 29,4 milijuna eura. Radovi u sklopu rekonstrukcije i modernizacije HE Perućica podijeljeni su na 18 skupina i provodit će se od 2023. do 2027. godine.

TAGOVI