Snažan rast obnovljivaca u SAD-u u zadnje tri godine

Autor: N. Domazet Objavljeno: 07.12.2022. 🕜 11:36 Lokacija: New York (SAD)
  • One World Trade Center (Freedom Tower) na Manhattanu u New Yorku (izvornik: Shutterstock, 2013.)

• New York, SAD, gradovi
    Izvor: Shutterstock

Obnovljivci u SAD-u prerastaju rastuće tržište

U posljednje tri godine dogodila se golema tranzicija u elektroenergetskom sustavu SAD-a, uglavnom zasjenjena pandemijom, ratom u Ukrajini i ekonomskim previranjima. Unatoč tim događajima, rast proizvodnje iz sunčanih elektrana i vjetroelektrana te pohrane u baterijama nije usporen. Rast će se ubrzati kako poticaji iz Zakona o smanjenju inflacije (IRA) počnu stupati na snagu, zaključuje IEEFA. Brojke su, pišu u svojoj analizi, zapanjujuće. U 2019. bila su samo četiri dana tijekom cijele godine kada su fotonapon i VE činile više od 15% ukupne potražnje u SAD-u. Do kraja studenog 2022. vjetar i sunce zadovoljili su više od 15% potražnje čak 129 dana. Značajno, od tih 129 dana, tržišni udio za vjetar i solar premašio je 20% ukupne potražnje 41 puta, a to se nije dogodilo niti jednom u 2019. 
 
Ako se u taj energetski miks dodaju i hidroelektrane, to dodatno naglašava porast obnovljivih izvora energije. Do sada su ove godine vjetar, sunce i hidroelektrane generirali više od 25% dnevne potražnje tijekom 69 dana (ili 20,7% vremena); za cijelu 2019. to se dogodilo samo tri puta. Prijelaz je primjetan i na drugom kraju spektra: kako se kapacitet obnovljivih izvora energije povećavao, postojano je opadao broj dana u kojima je njegov tržišni udio bio ispod 15%. 
 
Rast proizvodnje
 

Rastući trendovi obnovljivih izvora energije događaju se iako je ukupna proizvodnja u SAD-u porasla - drugim riječima, obnovljivi izvori energije prerastaju rastuće tržište. Do studenog, ukupna proizvodnja u SAD-u (koristeći podatke iz nadzora mreže po satu Uprave za energetske informacije) porasla je za 94,3 milijuna MWh ili 2,6% u odnosu na 2019. Proizvodnja vjetra i sunca u istom razdoblju porasla je za 192 milijuna MWh, uz solarnu proizvodnja gotovo udvostručenu i rast proizvodnje vjetroelektrana za oko 50%. 

Brojke pokazuju da vjetar i sunce više nego odgovaraju rastu proizvodnje u SAD-u u posljednje tri godine, te iz mreže potiskuju fosilna goriva a posebice ugljen. Proizvodnja iz elektrana na ugljen u posljednje je tri godine pala za 96 milijuna MWh ili 11%.

Izvor: Shutterstock

Zatvaranje termoelektrana na ugljen
 
Prije 2020., mjesečni tržišni udio ugljena nikada nije pao ispod 20% — ali 2022. bio je ispod 20% sedam od 11 mjeseci. Planirana umirovljenja u sljedećih osam godina samo će ubrzati silazni trend. Istraživanje IEEFA-e pokazuje da je više od 90 GW instaliranih kapaciteta ugljena predviđeno za povlačenje do 2030. godine. Povlačenja bi smanjila ukupni kapacitet na oko 117 GW, gotovo dvije trećine ispod vrhunca iz 2011. od 311 GW. Očekuje se da će se "umirovljenje" TE na ugljen samo ubrzati. 
 
Bidenov Zakon o smanjenju inflacije pogodovat će rastu obnovljivaca kroz porezne olaksice i potpore za beterijske pohrane. Instalacija fotonapona na obiteljskim kućama i zgradama porasla je za 20% od 2019. tako da se očekuje još brži rast svih oblika obnovljivaca preko Velike Bare, zaključuje IEEFA. 

TAGOVI