Solarna energija više nije luksuz već nužnost za održivost poslovanja

Autor: N.D. Objavljeno: 11.11.2022. 🕜 14:31 Lokacija:

Iskusni i pouzdani stručnjaci u E.ON-u mogu projektirati sustav koji najbolje odgovara potrebama kupca i uzimaju u obzir sve specifičnosti njihove potrošnje, ali i poslovanja općenito. Kupcima pružaju i kompletnu podršku, od preliminarnih idejnih rješenja, gradnje, puštanja u pogon, podrške u povlačenju raznih poticaja, ali i E.ON-ovo financiranje za veće projekte.

Mogućnost vlastite proizvodnje energije mnogim privatnim kupcima i poslovnim subjektima dobrodošlo je rješenje za kontrolu troškova, a još je postalo poželjnije uslijed krize koja je znatno povećala cijene energenata. Trend ulaganja u solarne elektrane za vlastitu potrošnju u punom je zamahu i kod takvih projekata poduzetnici i tvrtke većinom imaju spremnu financijsku konstrukciju. 

Na rast trenda utjecat će sasvim sigurno i činjenica što za ugradnju kućnih solarnih elektrana više nema plaćanja PDV-a, pa je samim tim i zatvaranje financijske konstrukcije lakše. Da bi isplativost ulaganja bila što veća presudno je odabrati dobrog energetskog partnera koji će projekte provesti od početka do kraja, kao što radi E.ON. Iskusni i pouzdani stručnjaci u E.ON-u mogu projektirati sustav koji najbolje odgovara potrebama kupca i uzimaju u obzir sve specifičnosti njihove potrošnje električne energije, ali i poslovanja općenito. 

Kupcima pružaju i kompletnu podršku, od preliminarnih idejnih rješenja, gradnje, puštanja u pogon, podrške u povlačenju raznih poticaja, ali i E.ON-ovo financiranje za veće projekte. Pripremaju i vlastite projekte, a s više partnera razvijaju i nove kapacitete te uvode nove tehnologije te nova energetska infrastrukturna rješenja. 

e.on

Prvi na tržištu

E.ON je u pogledu upotrebe obnovljivih izvora energije u nekim područjima bio i prvi na hrvatskom tržištu. U izgradnji je prva solarna elektrana od 8,6 MWp na potpuno komercijalnoj osnovi, i to tako da preuzimaju energiju proizvedenu u toj elektrani, istovremeno omogućavajući investitoru izlazak na energetsko tržište. Grade i dvije najveće elektrane za vlastitu potrošnju od po gotovo 10 MWp, sagradili su i pustili najveću integriranu elektranu na krovu svojeg kupca, od gotovo 2 MWp. 

Takvih je primjera mnogo, kao i inovacija koje tek planiraju uvesti na tržište. Investitoru je cilj u projektu obnovljivih izvora energije ostvariti benefite, među kojima su što kraći rok povrata ulaganja i što značajnije smanjenje troškova, stoga je ključno odabrati dobrog energetskog partnera. S E.ON-om kupac dobiva sigurnost da će projekt biti proveden od početka do kraja, zahvaljujući stručnjacima koji najzahtjevnije sustave projektiraju prema potrebama samog kupca. 

Potencijal tržišta je ogroman

E.ON za svakog investitora radi projekt koji vodi računa o njegovom specifičnom poslovanju, te načinu i navikama potrošnje električne energije. Međutim, na tržištu postoje određeni izazovi, od kojih su najznačajniji njegova tromost i manjak kapaciteta, te neadekvatna zakonska regulativa. Oni koče razvoj tržišta i onemogućavaju ostvarenje svih potencijala, koji su u slučaju Hrvatske zaista zavidni. 

Ukupni tehnički solarni potencijal hrvatskog tržišta je, kako navodi Strategija energetskog razvoja RH do 2030., čak 8000 megavata (MW). Da bi se iskoristio puni potencijal i ubrzala energetska tranzicija treba pojačati kapacitete u HEP-ODS kako bi se zahtjevi, kojih je sve više radi očitih koristi od solara, obradili što je brže moguće.

TAGOVI