Plin se još ne predaje!

Autor: B.L. Objavljeno: 13.01.2023. 🕜 10:29 Lokacija: Zagreb
 • Plamen na plinskom plameniku na štednjaku (izvornik: Shutterstock, 2013.)

 • plin, plamenik, plamen
  Izvor: Shutterstock
 • Detalj plinskog sustava na Centralnoj plinskoj stanici Molve (foto: Tomislav Lazarić 2011.)

• plinski sustavi, CPS Molve, plin
  Izvor: Tomislav Lazarić
 • Plinska platforma Marica (foto: Silvestar Šantak, listopad 2022.)

• platforme, INA, proizvodnja nafte i plina, istraživanje nafte i plina
  Izvor: Silvestar Šantak
 • Plinoserviser pri servisiranju plinskog kotla (izvornik: caifas / Shutterstock, 2018.)

• plinoserviseri, serviseri, plinski kotlovi, bojleri, plinoinstalateri
  Izvor: caifas / Shutterstock
 • Detalj dimnjaka iz plinskog bojlera - primjer neispravne dimovodne instalacije (foto: Tonka 2012.)

• dimnjaci, dimovodi, bojleri
  Izvor: Antonia Hohnjec

Plinarski forum 9. ožujka pokazat će da se plin prerano smješta u ropotarnicu povijesti, već da je stvarnost upravo suprotna

Energetska i plinska kriza koje su započele prije više od godinu i pol i kojima se nakon napada Rusije na Ukrajinu pridružila (geo)politička kriza uzrokovale su goleme potrese u energetici i svim s njome povezanim područjima i strukama.

U cijeloj toj priči oko plinske i energetske krize, energetske tranzicije i obnovljivih izvora, elektromobilnosti, vodikove energetike i sl., nekako se zaboravilo na činjenicu da su dobri stari prirodni plin, a i ukapljeni naftni plin i dalje tu... i da će još godinama proizvoditi električnu energiju (koje će trebati sve više i više), pokretati vozila, grijati domove, služiti kao sirovina za niz proizvoda. Iako se već godinama tako najavljuje, kraj era plina još nije ni blizu. On će još niz godina biti jedan od glavnih energenata.

Zbog svega toga ne samo što će plina i dalje trebati, i to možda i više nego do sada, već će i dalje o plinu, plinskom gospodarstvu, plinskoj tehnici i o cijeloj toj problematici trebati razmišljati i raspravljati. Uostalom, ne treba zanemariti da neke stvari u plinskoj i srodnim strukama nisu riješene godinama, a vjerojatno ni nikada neće.

To je i razlog zašto su i dalje potrebni stručni skupovi na temu plina. Uostalom, dok dolaska neke potpuno bezugljične energetike budućnosti plinske sustave, instalacije, uređaje i svu pripadajuću opremu netko će trebati projektirati, izvoditi, graditi, instalirati, uodržavati, servisirati, popravljati, upravljati, ispitivati...

U svemu tome će, baš kao i do sada, Plinarski forum imati svoju ulogu kao mjesto za stručnu raspravu, razmjenu iskustava i razmišljanja, upozoravanje na nedostake i predlaganje rješenja u plinskoj i srodnim strukama.

Zato, vidimo se 9. ožujka ove godine u Zagrebu, na dobro poznatom mjestu, u Kongresnom centru 'Antunović'.
 

 

 

 

 

TAGOVI