Građanskim sunčanim elektranama do većeg korištenja Sunčeve energije u Hrvatskoj

Autor: B. O. Objavljeno: 30.01.2023. 🕜 08:25 Lokacija: Zagreb
  • Dio fotonaponskog sustava, odnosno sunčane elektrane (izvornik: Crisferra / Shutterstock, 2011.)

• fotonaponski moduli, fotonaponski sustavi, sunčane elektrane
    Izvor: Crisferra / Shutterstock

Zelena energetska zadruga je osnovala ZEZ Sunce

U Zagrebu je prošlog tjedna održana osnivačka skupština Europske zadruge ZEZ Sunce. Ovoj energetskoj zadruzi cilj je povećanje proizvodnje obnovljivih izvora u Hrvatskoj projektima sunčanih elektrana u vlasništvu građana, mikro i malih tvrtki te lokalnih zajednica. Zadruga do 2026. planira realizirati krovne sunčane elektrane ukupne snage minimalno 2.000 kW, a prema tom cilju krenut će od elektrana na području Zagreba.

ZEZ Sunce je osnovala Zelena energetska zadruga (ZEZ) koja posljednjih 10 godina potiče razvoj građanske energije u Hrvatskoj i zemljama u okruženju kroz inovativne razvojne projekte u području energetike. 

Zelena energetska zadruga je zaslužna i za prve hrvatske primjere ulaganja u projekte sunčanih elektrana uz pomoć građana: Križevačke sunčane krovove. Zadruga je 2018. i 2019. uz pomoć ulaganja 90 građana osigurala dvije sunčane elektrane ukupne snage 60 kW na javnim zgradama u Križevcima. Ovi projekti ujedno su prepoznati na nacionalnoj i razini Europske unije kao uspješni primjeri tranzicije lokalnih zajednica na obnovljivu energiju.
 

Elektrane na zgradama

"Vjerujemo kako je model građanske energije u kojem građani proizvode vlastitu energiju najbolji način da u Hrvatskoj povećamo korištenje obnovljive energije te osiguramo da naše lokalne zajednice budu energetski sigurnije i otpornije na društvene krize", pojasnio je Mislav Kirac, upravitelj novoosnovane zadruge ZEZ Sunce i programski koordinator Zelene energetske zadruge.

Izvor: Shutterstock

Osnivanjem ZEZ Sunca, građanima se želi otvoriti prostor za ulaganje u projekte Sunčeve energije u vlastitoj lokalnoj zajednici i aktivno sudjelovanje u tranziciji na obnovljivu energiju. Kao prve projekte, ZEZ Sunce planira realizirati sunčane elektrane na zgradama koje će proizvedenu Sunčevu energiju trošiti za vlastite potrebe ili za prodaju na tržištu. Dugoročno, ZEZ Sunce će težiti proizvodnji Sunčeve energije za potrebe svojih članova, ali i osiguranju investicija za lokalne društveno korisne projekte.

U osnivanju zadruge ZEZ Sunce, Zelenoj energetskoj zadruzi pridružilo se 30-ak članova-suosnivača aktivnih u području obnovljivih izvora i društvenog poduzetništva. 

Učlanjenje i ulaganje u projekte sunčanih elektrana u narednim će mjesecima biti omogućeno svim zainteresiranim fizičkim i pravnim osobama koje žele mijenjati solarnu sliku Hrvatske i podržati projekte koji pomažu održivom razvoju hrvatskih lokalnih zajednica.

TAGOVI