Aktivnosti oko energetske dozvole za VE Tušnica

Autor: B. O. Objavljeno: 13.03.2023. 🕜 09:27 Lokacija: Sarajevo (BiH)
  • Stup vjetroagregata i rotor vjetroturbine (izvornik: Joe Goodson / Shutterstock, 2007.)

• vjetroagregati, vjetroturbine, vjetroelektrane, vjetroenergija
    Izvor: Joe Goodson / Shutterstock

Vjetroelektrana snage 72,6 MW proizvodit će 193 GW h električne energije godišnje, a bit će smještena na brdu Jelovača-Tušnica u općini Tomislavgrad

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) prihvatila je izvješće Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o aktivnostima u postupku izdavanja Energetske dozvole i dala prethodnu suglasnost tom ministarstvu u postupku izdavanja Energetske dozvole tvrtki Winter Wind iz Tomislavgrada za gradnju vjetroelektrane (VE) Tušnica. Prema planu, ta vjetroelektrana snage 72,6 MW proizvodit će 193 GW h električne energije godišnje, a bit će smještena na brdu Jelovača-Tušnica u općini Tomislavgrad.

U izvješću je navedeno kako obnovljivi izvori postaju sve bitniji ne samo u smislu smanjenja emisije CO₂, nego i kao lokalni izvor energije bez potrebe za njenim uvozom. 

U gospodarskom smislu, takvi projekti su vrlo bitni za opći napredak u okruženju i u BiH. Gradnja VE Tušnica pridonosi unaprjeđenju stanja gospodarstva u Kantonu 10 (Hercegbosanskoj županiji), a posebice u općini Tomislavgrad na čijem prostoru je lokacija vjetroelektrane, izvijestila je Vlada FBiH.
 

Povrat ulaganja

Projekt je krenuo 2017., kada je počelo ispitivanje i mjerenje vjetropotencijala, a 2019. godine izrađen je i elaborat kojim je prikazano da je na nadmorskoj visini od 1.610 metara izmjerena prosječna brzina vjetra od 8 m/s, u desetominutnom intervalu, a maksimalna izmjerena brzina vjetra iznosi 35,1 m/s. Mjesto i količina vjetroturbina su određene na temelju elaborata te je određeno da je na tu lokaciju najbolje smjestiti 11 vjetroagregata, svaki snage 6,6 MW, objavljeno je na stranicama Vlade FBiH. 

Vrijednost gradnje VE Tušnica je nešto više od 106,3 milijuna eura, prema troškovniku glavnog projekta. Povrat ulaganja uz zajamčenu otkupnu cijenu iz 2023. godine od 64,39 eura/MW h je između 10 i 11 godina.

Premijer Federacije BiH zadužen je da prihvaćeno izvješće sa Zaključkom uputi Parlamentu FBiH na razmatranje i usvajanje, kako bi Ministarstvo moglo pristupiti aktivnostima propisanim Uredbom o postupku, uvjetima, formi i sadržaju zahtjeva za izdavanje energetske dozvole za gradnju novih i rekonstrukciju postojećih proizvodnih postrojenja, na izdavanju ove energetske dozvole.

TAGOVI