More je blago za zelenu energiju

Autor: B. O. Objavljeno: 10.05.2023. 🕜 08:32 Lokacija: Berlin (Njemačka)
  • Pučinska ('offshore') vjetroelektrana  (izvornik: Lance Bellers / Shutterstock, 2008.)

• pučinske vjetroelektrane, offshore vjetroelektrane, vjetroelektrane, vjetroenergija
    Izvor: Lance Bellers / Shutterstock

Prema procjenama Europske komisije, kapacitet vjetroenergije u Baltičkom moru veći je od 93 GW, kaže Annalena Baerbock

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock u utorak tijekom foruma o odobalnoj energiji naglasila je važnost pučinskih (offshore) vjetroelektrana za energetsku tranziciju.

"More je, kao što mnogi znaju, blago. Blago koje svi dijelimo, ali i blago koje možemo bolje iskoristiti. Blago za zelenu energiju", rekla je na Baltičkom forumu o odobalnoj vjetroenergiji (Baltic Offshore Wind Forum) koji je održan u Berlinu.

"Prema procjenama Europske komisije, kapacitet vjetroenergije u Baltičkom moru veći je od 93 GW. To odgovara proizvodnji oko 90 nuklearnih elektrana prosječne snage", istaknula je. 

Gosti foruma bili su danski ministar vanjskih poslova Lars Løkke Rasmussen i njegov finski kolega Pekka Olavi Haavisto.

 

Offshore i onshore

Njemačka s drugim zemljama u okruženju želi ojačati proizvodnju iz pučinskih vjetroelektrana u Baltičkom moru kako bi postupno izbacila iz uporabe fosilna goriva, posebice rusku naftu, ugljen i plin.

Svaka izgrađena vjetroturbina je "ulaganje u našu sigurnost jer prelazak na zelenu energiju čini nas manje ovisnima o nafti, ugljenu i plinu iz zemalja na koje se ne možemo uvijek osloniti", napomenula je.

Te ćemo projekte moći ostvariti samo zajedničkim snagama“, kazala je.

Offshore vjetroenergija s kopnenim vjetroelektranama i Sunčevom energijom ključne su za snažniji prihvat zelene električne energije u Njemačkoj.

Sadašnja koalicijska vlada značajno je povećala ciljeve za pučinske vjetroelektrane u usporedbi s prethodnom, izvijestila je njemačka novinska agencija dpa.

TAGOVI