Novac od emisijskih jedinica i za fotonaponske sustave

Autor: B. O. Objavljeno: 09.05.2023. 🕜 09:54 Lokacija: Podgorica (Crna Gora)
  • Izlaz dimnih plinova iz dimnjaka termoelektrane (izvornik: Shutterstock, 2007.)

• dimni plinovi, termoelektrane, onečišćenje, emisije
    Izvor: Shutterstock

Prodajom emisijskih jedinica na javnoj dražbi prikupljeno je 9,26 milijuna eura

Vlada Crne Gore je donijela Odluku o dodjeli sredstava prikupljenih provedbom javne dražbe za dodjelu emisijskih jedinica za 2022. godinu. 

Na javni poziv Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma za dodjelu emisijskih jedinica za prošlu godinu prijavila se jedino Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) koja upravlja postrojenjem odnosno djelatnostima koje emitiraju stakleničke plinove.

Prodajom emisijskih jedinica na javnoj dražbi prikupljeno je 9,26 milijuna eura, priopćila je Vlada Crne Gore

Ta sredstva su uplaćena na žiro račun Fonda za zaštitu okoliša (Eko-fond) te se mogu koristiti za zaštitu i unaprjeđenje okoliša, poticanje obnovljivih izvora i inovacija u skladu sa Strategijom pametne specijalizacije Crne Gore (2019.-2024.). 

 

Zaštita okoliša

Ukupan iznos sredstava kojima Eko-fond može raspolagati je 7,87 milijuna eura, dok je ostali dio od gotovo 1,39 milijuna eura porez na dobit. 

Vlada Crne Gore je prihvatila prijedlog Komisije za provedbu dražbe te da se 4,1 milijuna eura (52,11 posto sredstava) izdvoji za poticanje obnovljivih izvora, tj. sufinanciranje projekta Solari 3000+ i 500+. 

Komisija je također odlučila da se 2,67 milijuna eura (33,9 posto sredstava) dodijeli za zaštitu okoliša, a 1,1 milijun eura (13,98 posto sredstava) za poticanje inovacija u skladu sa Strategijom pametne specijalizacije.

TAGOVI